V. Ponta: Finanţarea adecvată pentru apărare, idee evocată şi de K. Iohannis, este extrem de corectă

Data publicării:
Victor Ponta d m na cu Klaus Iohannis la depunerea jur m ntului n Parlament-Mediafax Foto-Alexandru Hojda


"Mă bucur că şi preşedintele Iohannis face din aceasta o prioritate absolută", a spus Ponta, prezent la ceremonia de predare-primire a funcției de șef al Statului Major General, alături de preşedintele Klaus Iohannis.

Declaraţia vine după ce şeful statului a cerut, în discursul susţinut la acest eveniment, suplimentarea bugetului armatei până la 2% din PIB cel târziu până în 2017 şi menţinerea acestui plafon de finanţare pentru minimum zece ani.

El a prezentat şi un grafic din care rezulta că sumele alocate apărării au fost diminuate de fostul guvern în intervalul 2009-2011 şi a precizat că speră în continuare ca oficialii Comisiei Europene să permită României să acorde armatei încă 0,3% din PIB, echivalent a 500 milioane euro, suplimentar alocării bugetare.

În luna decembrie, Guvernul şi Comisia Europeană nu au ajuns la un acord privind suplimentarea anul viitor a cheltuielilor de apărare cu 0,3% din PIB, deoarece oficialul CE a motivat că nu are mandat pentru o decizie care trebuie luată doar de către Consiliul European.

Ponta a precizat atunci că a avut deja o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu, pentru ca România să solicite în următorul Consiliu European, din decembrie, aprobarea pentru aceste cheltuieli suplimentare destinate armatei, cu o majorare corespunzătoare a deficitului bugetar, şi a arătat că, dacă avizul nu va putea fi obţinut la această reuniune, atunci va discuta şi cu viitorul preşedinte, Klaus Iohannis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri