Sari la conținut

V. Ponta și C.P. Tăriceanu pregătesc o lege privind drepturile omului și respectarea prezumției de nevinovăție

"Săptămâna viitoare (...) vom depune în Parlament un proiect de lege care, practic, transpune în legislația din România exact ce înseamnă transpunere — Directiva europeană privind respectarea drepturilor omului și a prezumției de nevinovăție. Cea pe care tovarășa Prună, de la Securitate, a zis că nu vrea să o transpună, pentru că în România drepturile sunt un lux. (...) Nu mi s-a mai întâmplat, eu am fost prim-ministru patru ani, el (Călin Popescu-Tăriceanu, n.r) patru ani. E o directivă europeană care se referă la drepturile omului pe care doamna Prună refuză să o transpună. Călin Popescu-Tăriceanu, senator, și eu, deputat, o redepunem", a spus Victor Ponta, la România Tv.

Ministrul justiției explica zilele trecute că următoarea directivă europeană care va fi transpusă cu prioritate în legislația românească este cea referitoare la confiscarea extinsă. 

Ea a precizat într-o postare pe o rețea de socializare că transpunerea acestei directive, precum și a altor două care au termen de implementare până în mai 2017 reprezintă priorități ale Ministerului Justiției, în timp ce directiva privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție, asupra căreia au existat discuții în spațiul public, poate fi implementată până în decurs de doi ani.

"Salut o preocupare pe care nimic nu o anunța privind transpunerea în termen a directivelor UE. E preocuparea celor care, deși au putut, nu au făcut. Doctorii în drept știu deja: termenul general de transpunere în dreptul intern al unei directive este de regulă 2 ani (uneori chiar 3 ani). România nu are chiar un track record impecabil în materia asta (adesea din vina nemijlocită a doctorilor). Numai OUG 18/2016 a transpus un număr de 4 directive pentru care termenul de transpunere era depășit uneori chiar de... 6 ani", afirmă Raluca Prună.

Ea susține că reproșurile care i s-au adus cu privire la directiva referitoare la prezumția de nevinovăție sunt făcute "pe fundal politic și electoral".

"Mi se reproșează, pe fundal politic și electoral, că ignor transpunerea Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European și a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale. Termenul este 1 aprilie 2018. Nu e glumă", a scris ministrul Justiției pe Facebook.