Vaccinuri. Bodog, încurcat de premier la numărul de tulpini

Data actualizării: Data publicării:
170630_TUDOSE_GUVERN_04_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: INQUAM_Octav Ganea

Premierul Mihai Tudose a avut, în ședința de Guvern de joi, un schimb de replici destul de dure cu ministrul Sănătății, Florian Bodog. Punctul de plecare l-a constituit situația vaccinurilor antigripale, iar șeful Executivului a reușit să-l încurce pe ministrul Sănătății când a venit vorba de numărul tulpinilor vaccinurilor care se vor achiziționa. Premierul i-a mai spus lui Bodog să-i dea afară pe cei de la Direcția de Sănătate Publică vinovați de demararea cu întârziere a procedurii de achiziție a vaccinurilor.

ACTUALIZARE. La câteva ore de la discuția din ședința de Guvern, ministrul Sănătății a anunțat că a demis-o pe Amalia Șerban, director general al Direcției generale de asistență medicală și sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătății.

-----

La finalul schimbului de replici despre vaccinurile antigripale, numărul de tulpini și data când vaccinurile ajung în țară, premierul Mihai Tudose i-a recomandat ministrului Florian Bodog să-i dea afară pe cei de la Direcția de Sănătate Publică vinovați de demararea cu întârziere a procedurii de achiziție, chiar dacă este vorba de funcționari publici. „Hai să ne dea în judecată. Hai să ne asumăm și lucrul acesta, domnul ministru”, i-a spus Tudose lui Bodog.

Dialogul integral dintre premierul Mihai Tudose și ministrul Florian Bodog:

M.T.: Domnule ministru Bodog, vaccinurile antigripale.

F.B.: Da, domnule prim-ministru, vaccinurile antigripale sunt în procedură de achiziție...

M.T.: Cu câte tulpinile, domnule ministru? (ministrul Sănătății tace - n.r.). Că am înțeles că sunt niște vaccinuri cu trei tulpini și unele cu patru tulpini.

F.B.: Este vaccinul care a fost recomandat de către Institutul Naţional de Sănătate Publică.

M.T.: Şi câte tulpini are ăsta?

F.B.: Cred că trei tulpini.

M.T.: Am înțeles. Bun.

F.B.: Este în procedură de achiziție. Pentru persoanele care se găsesc internate în spital va fi prima tranșă de vaccinuri...

M.T.: Când?

F.B.: La sfârșitul acestei luni. Vaccinarea pentru antigripal începe la sfârșitul lunii... în mijlocul lunii octombrie, la sfârșitul lunii octombrie, așa este recomandarea venită de la OMS.

M.T.: Și noi până la sfârșitul lunii avem vaccinurile antigripale în România.

F.B.: Doar pentru persoanele la risc...

M.T.: Și celelalte?

F.B.: Celelalte urmează, sfârșitul lunii octombrie se încheie procedura. Am trimis deja Corpul de control pe Direcția de Sănătate Publică pentru a verifica care a fost motivul și cine este răspunzător și voi lua măsuri.

M.T.: Da, dar nu vreți controlul să vină după ce oamenii ăia nu mai lucrează la noi? Că eu știu că din martie putea să-și dea seama că vine octombrie.

F.B.: Da', sunt funcționari publici...

M.T.: Și în fiecare an... Am înțeles. Hai să ne dea în judecată. Hai să ne asumăm și lucrul acesta, domnul ministru. Nu se poate din cauza la doi funcționari, care încep procedura în septembrie pentru octombrie, să suferim... să sufere țara, domnul ministru. Nu se poate așa ceva.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri