Val de fake news pe internet înaintea turului II. Principalele ținte: Guvernul, Diaspora, Klaus Iohannis și USR-PLUS

Data actualizării: Data publicării:
collage

Un val de fake news se propagă pe internet în ultimele zile, informațiile false distribuite pe rețeaua de socializare Facebook vizând românii din Diaspora, președintele Klaus Iohannis, dar "pensii tăiate" de către noul guvern.

O fotografie postată pe Facebook în această dimineață, reclamată ca fake news de PNL, prezintă un mesaj de pe pagina ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, în care acesta ar anunța că guvernul vrea să impoziteze salariile românilor din Diaspora și transferurile de bani din afara țarii.

"Țara este într-o situație dificilă. Ne chinuim să găsim soluții pe plan intern, dar avem dificultăți grave. Am alcătuit o comisie pentru impozita atât salariile celor aflați în Diaspora cât și serviciile de transfer gen Wester Union și MoneyGram. E timpul să strângem cureaua...", se vede scris în postarea care a fost publicată pe o pagină de Facebook clonată.

PNL a răspuns, clasificând postarea drept "un FAKE NEWS construit ȋn sediul PSD din Șoseaua Kiseleff nr. 10, care este distribuit masiv ȋn mediul online".

Mesajul fals adresat diasporei vine după ce românii aflați în afara țării s-au prezentat în număr mare la vot, peste 600 000 de oameni votând în primul tur al alegerilor prezidenţiale în secţiile din străinătate.

"Casca" din urechea lui Klaus Iohannis

Un alt fake news a fost distribuit pe liderii PSD miercuri seară, chiar în timpul discursului președintelui Klaus Iohannis, acesta fiind acuzat într-o postare pe Facebook că poartă o cască în ureche. Primul care a postat pe Facebook imaginea a fost senatorul PSD Florian Bodog. Ulterior, mesajul a fost distribuit și de primarul Gabriela Firea.

Fake news-ul a fost rapid demontat, chiar de către președintele Iohannis, în timpul conferinței. Totodată, imaginile publicate din timpul discursului au arătat că era vorba despre o știre falsă. Ulterior, postarea a dispărut de pe pagina Gabrielei Firea.

"Pensiile tăiate" peste noapte din Dolj

Un alt caz de dezinformare a avut loc recent în Dolj, după ce o greșeală de la Casa de Pensii a fost interpretată ca o scădere instantanee a pensiilor de către Guvern, fiind vorba de fapt despre o greșeală de calcul.

15 mii de oameni din Dolj s-au trezit că au încasat pensii mai mici luna aceasta. Speriați, oamenii au făcut reclamații, iar Casa de Pensii a anunțat că este vorba despre o eroare de calcul și își vor primi banii înapoi. Problema a apărut la cei care își primeau pensiile pe card de la CEC.

„S-au speriat, s-au speriat, unii au zis că le-au tăiat. (...):Uite, bă, veniră ăştia de la PNL şi tăiară din ele”, au povestit oamenii.

„Percepţia generală a fost că pensiile au scăzut instantaneu. Deci nu le-au spus nimeni, nimic. Doar că pe carduri era mai puţin. Eu i-am găsit aici şi erau nemulţumiţi. (...) Eu am încercat să îi liniştesc să le spun că asta nu se poate, fiindcă nu e posibil ca să se taie peste noapte”, spune Titel Stoenescu, primarul comunei Afumați.

Nici USR-PLUS nu a scăpat de fake news

Pe grupurile de Facebook din țară au apărut de tip fake news în care alianța USR-Plus îndeamnă populația să boicoteze alegerile prezidențiale.

Mesajele false poartă logo-ul alianței USR-Plus distribuite pe grupul News Uricani îndeamnă românii să nu se prezinte la vot în turul doi al alegerilor prezidențiale.

Editor web: Vlad Mironescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri