Video Valeriu Stoica: Dacă PNL va susține impozitul progresiv, ar fi un sacrificiu al urmei de identitate care i-a mai rămas

Data publicării:
ciuca si ciolacu vorbesc la ureche
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Foto: INQUAM Photos / George Călin

Fostul lider liberal Valeriu Stoica a declarat, miercuri seară, la Digi24, că marile partide au câte „o mașină de vot, iar aceasta este făcută în principal din bugetari”. În contextul discuțiilor despre reducerea cheltuielilor statului și acoperirea deficitului prin impozitarea veniturilor bugetarilor care depăşesc salariul Preşedintelui, fostul politician spune că „dacă este supărată această clientelă, aparatul de vot nu va mai lucra la alegeri”. Valeriu Stoica argumentează că „asta este pervertirea sensului democrației reprezentative” iar „aici se restrânge mesajul către un segment îngust al electoratului, cei care formează mașina de vot și clientela lor”. Avertismentul lui este că dacă PSD și PNL „nu-și vor schimba acest mod de a privi lucrurile din perspectiva următoarelor alegeri”, „atunci într-adevăr crește extrema dreaptă”. De asemenea, fostul președinte al PNL afirmă că dacă liberalii vor susține impozitarea progresivă, „ar fi un sacrificiu al urmei de identitate care a mai rămas din PNL în momentul de față”.

Premierul Nicolae Ciucă anunțase, săptămâna trecută, joi, că deficitul în colectare de la buget este din cauza „marilor contribuabili” care nu și-au plătit „datoriile către stat”. 

După informațiile potrivit cărora în ședința Coaliției de luni liderii PSD, PNL și UDMR au discutat despre cum să acopere deficitul bugetar - luând în considerare stoparea angajărilor la stat și înghețarea salariilor angajaților din domeniul public până la o nouă lege a salarizării -, Marcel Ciolacu a dezmințit, marţi, că ar fi fost discuții despre o posibilă îngheţare a salariilor. 

Anterior, conform unei variante de lucru a Ordonanţei cu măsurile de reducere a cheltuielilor la nivelul statului, obținută de Digi24 înainte de ședința Coaliției, angajările la stat ar urma să fie înghețate în anul 2023, fiind suspendată „ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante”, precum și eventuale majorări salariale. 

Liderul PSD a spus marți că este „oportună o ordonanţă de urgenţă care să îngheţe absolut toate” angajările de la stat, cu excepţia posturilor „unice”. „Avem Legea 153. Urmează, în cererea de plată numărul patru să avem o nouă lege a salarizării. În acel moment toate aceste lucruri vor fi discutate”, a spus liderul PSD. „Nu s-a vorbit niciodată de vreo îngheţare de venituri în niciun sistem. Cu adevărat, este o abordare corectă şi profesionistă, astfel încât, dacă tot avem jalonul (în PNRR – n.red.), e normal să avem o abordare corectă şi unitară”, a mai precizat Ciolacu. 

Ciolacu a mai declarat marția propus în Coaliție „impozitarea suplimentară pe praguri” a veniturilor angajaților de stat care cumulează pensia cu salariul și care depășesc venitul președintelui României, de 25.000 de lei brut. Ciolacu susține că nu s-a pus problema ca această măsură să fie aplicată și angajaților din sectorul privat. 

Apoi, liderul PNL, Nicolae Ciucă, a spus marțiîn Coaliție s-a discutat despre o impozitare a veniturilor suplimentare, dar că nu este vorba despre o supraimpozitare. El a adăugat că așteaptă o analiză de la Ministerul Finanțelor înainte de a lua o decizie. „Este adevărat şi foarte onest vă spun că aseară am discutat şi am zis care sunt posibilităţile prin care putem să rezolvăm aceste măsuri. S-a discutat inclusiv despre o propunere, dar propunerea respectivă trebuie transpusă într-o măsură care se va concretiza într-o decizie, după ce avem toate documentele pe masă. Şi nu discutăm despre o supraimpozitare, ci despre impozitarea anumitor venituri”, a spus el, adăugând că este vorba de cei care au salariile mai mari decât cel al preşedintelui ţării. Totodată, Ciucă a precizat că „analizăm posibilitatea de a chibzui mai bine bugetul, fără să se facă referire la măsuri de înghețare a salariilor sau alte măsuri care nu sunt motivate în acest moment”.

Vezi și: VIDEO Zegrean: „Nu poți să spui că ăla dacă e bogat trebuie să îl pedepsim și să îi luăm. Așa au făcut comuniștii când au venit la putere”

Ciucă a spus, miercuri, despre impozitul pe veniturile care depăşesc salariul preşedintelui, că este vorba de aplicarea lui doar la stat, iar procentul este de 16%, pentru că acesta funcţionează şi ca impozit pe legea finanţelor. Premierul a dat asigurări că „nu se discută despre impozit progresiv”. Ciolacu a dat de asemenea asigurări că „nu a vorbit nimeni de privat, nu a vorbit nimeni despre o impozitare progresivă”. 

Al treilea lider din Coaliție, vicepremierul și președintele UDMR Kelemen Hunor, a declarat, joi la Interviurile Digi24.ro, că a susținut cota unică de la bun început, dar că „nu neg că urmează să avem discuții pentru a trece la o altă impozitare”.

Citește și: Stolojan, despre supraimpozitarea veniturilor care depăşesc salariul preşedintelui: Nu e bună deloc. Trebuie revizuită salarizarea

Valeriu Stoica: „Impozitarea progresivă se referă la toți oamenii din țara asta și mai ales la sectorul privat”

Valeriu Stoica, fost președinte PNL: „Fiecare partid are o mașină de vot. Aceasta este făcută în principal din bugetari. Clientela politică a partidelor mari este făcută din cei care ocupă diferite poziții în structurile locale de putere și în cele centrale. La rândul lor, acești pioni din aparatul de vot au în jurul lor alți clienți, cărora le fac alte servicii. Atunci, dacă este supărată această clientelă, aparatul de vot nu va mai lucra la alegeri. Asta este pervertirea sensului democrației reprezentative, pentru că aceasta presupune atragerea electoratului. Este vorba de mesaje electorale pe care trebuie să le dai, dar care trebuie să fie bazate pe interesele celor care ar trebui în final să voteze. Aici se restrânge mesajul către un segment îngust al electoratului, cei care formează mașina de vot și clientela lor. 

Dacă PNL și PSD nu-și vor schimba acest mod de a privi lucrurile din perspectiva următoarelor alegeri, riscul este foarte mare. Vorbeați mai devreme despre creșterea extremei. Pe un asemenea comportament politic, în care în loc să adresezi cauzele, găsești niște soluții care par să fie fantasmagorice, atunci într-adevăr crește extrema dreaptă. Speranța mea este că și PSD și PNL își vor da seama, se vor trezi. Ei trebuie să se adreseze electoratului, nu mașinii de partid, nu aparatului de partid, nu mașinilor de vot”. 

Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24: Ce risc își asumă PNL dacă într-adevăr va fi de acord să meargă pe mâna PSD cu impozitul progresiv și să renunțe la cota unică? 

Valeriu Stoica, fost președinte PNL: „Ar fi un sacrificiu al urmei de identitate care a mai rămas din PNL în momentul de față. PNL a tot sacrificat în ultimii ani elemente de identitate, așa încât mulți spun că nu mai e diferență între PNL și PSD. Dacă se pierde și acest element de identitate și dacă se acceptă impozitul progresiv, asta înseamnă că PNL își pierde ponderea electorală în segmentul care este într-adevăr dedicat și care ar trebui să-i fie dedicat - sectorul privat. 

Ce nu se înțelege la impozitarea progresivă este următorul lucru: Se spune că sunt oameni cu salarii imense în sectorul public, să le impozităm. Foarte bine. Problema este cum au ajuns să aibă acele salarii așa de mari. În loc să vedem care este sistemul de salarizare și să umblăm la el, încercăm să găsim niște soluții punctuale, ca și cum impozitarea progresivă s-ar referi la câteva persoane. Nu, se referă la toți oamenii din țara asta și mai ales la sectorul privat. Dacă în sectorul privat nu mai există justificarea pentru a produce venit, ceea ce este nevoie pentru țara asta, atunci de la cine să așteptăm venituri? De la sectorul public? 

Cota unică, care a fost stabilită demult, a avut în dezvoltarea economică un rol foarte important și s-a văzut imediat după ce a fost adoptată care a fost efectul pozitiv. Se va vedea care va fi efectul negativ dacă se renunță la ea”.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri