3 lei semnătura. Târg inedit pentru alegerile parlamentare

Data actualizării: Data publicării:
partide

Târg inedit în centrul Bucureştiului. Nu este cu dulceţuri sau arome fine, ci cu semnături. Candidaţii independenţi şi partidele mici au ieşit în întâmpinarea alegătorilor, în stradă, pentru a strânge semnăturile de care au nevoie pentru parlamentare. Cum lumea nu se înghesuie, toţi trag de fiecare binevoitor pentru a semna şi pe lista lor.

Fiecare nou partid are nevoie de 200 de mii de semnături pentru a participa la alegeri, iar cele mai multe nu prea au succes la strângerea lor. În întâmpinarea cererii, unele firme au venit cu o ofertă specială: furnizează semnăturile necesare contra cost: trei lei de fiecare iscălitură. În replică, Remus Cernea îi invită pe bucureşteni să bea un fresh de portocale şi să semneze pe hârtie reciclată.

Remus Cernea, candidat independent Bucureşti: Dacă aş plăti fiecare om la semnătură ar ieşi undeva spre 75.000 de lei, o sumă uriaşă, de care evident că nu dispun.

Puţini oameni au participat la deschiderea târgului, mai ales că e sâmbătă după amiază. Cei care au venit de bunăvoie sunt repede agăţaţi. Sunt informaţi că pot semna pentru mai multe partide sau mai mulţi candidaţi, fără a încălca legea.

Tânăr: Se poate la mai mulţi, cum funcţionează treaba?
Daniel Ciungu, vicepreşedinte PACT: Aş recomanda să ne iei pe toţi la rând

Tânărul îşi explică gestul de bun samaritean: Ca să nu mai fie monopol PSD, PNL, PMP, ALDE şi aşa mai departe, să fie o suflare nouă.

Cel mai bine stau la semnături cei de la USR. Au adunat 40.000, aproape un sfert din câte ar avea nevoie.

Manuel Vieru, coordonator semnături USR Sectorul 1: Suntem o echipă destul de mare în Herăstrău, acoperim aproape toate zonele Herăstrăului.

Micile partide şi independenţii susţin că marile partide au încercat să le blocheze accesul în Parlament prin această condiţie legată de semnături.

Theodor Palelogu, candidat independent: E plin Parlamentul de tot felul de impostori cu diplome, poate că e nevoie şi de unul care şi-a făcut doctoratul pe bune.

Mircea Geoană, preşedinte PSRO: Legea este făcută în mod intenţionat ca un obstacol în calea partidelor noi. Sunt numai mine şi grenade.

Târgul partidelor noi este o iniţiativă menită a ajuta candidaţii independenţi şi partidele mici să participe la alegeri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri