Vânzarea Termocentralei Mintia, motiv de neînțelegere în coaliția de guvernare

Data publicării:
Coșuri de fum de la termocentrala Mintia
Vânzarea Termocentralei Mintia, motiv de neînțelegere în coaliția de guvernare. Foto: Captură TV Digi24

Vânzarea Termocentralei Mintia a devenit încă un motiv de neînțelegere în coaliția de guvernare. Social-democrații sunt nemulțumiți pentru că ministrul liberal al Energiei, Virgil Popescu, a hotărât să vândă termocentrala pentru doar 91 de milioane de euro, după ce s-au investit 150 de milioane de euro pentru retehnologizarea ei. Virgil Popescu și-a motivat decizia drept necesară, având în vedere că 75 la sută din datoriile termocentralei sunt către bugetul de stat. De cealaltă parte, reprezentanul angajaților de la Mintia crede că vânzarea termocentralei va aduce un mare avantaj României.

Într-o postare pe Facebook, senatorul social-democrat Ștefan Radu Oprea susține că Termocentrala Mintia a fost vândută prin administrator judiciar cu 91 de milioane de euro. Asta după ce au fost investiți în retehnologizare cel puțin 150 de milioane de euro. Primim asigurări din partea ministerului de resort că sunt impuse condiții drastice pentru ca o nouă capacitate de producție de 800 MW, mai verde, să ia locul vechilor grupuri care funcționau pe bază de cărbune. De neînțeles este de ce a ales ministrul această metodă de «privatizare» prin închiderea termocentralei”.

De cealaltă parte, ministrul Energiei Virgil Popescu spune că măsura este justificată.

Virgil Popescu: Prin fuziunea și ștergerea tuturor datoriilor la bugetul de stat, practic s-a înființat la sfârșitul lui 2012 Complexul Energetic Hunedoara, care avea Termocentrala de la Mintia și Termocentrala de la Paroșeni, și în 2013 s-au mai adăugat și cele patru mine. Au plecat cu zero datorii. În 2019, în noiembrie, s-a pronunțat insolvența. Puteți să vă imaginați că în acești ani de funcționare s-a ajuns la datorii de 1,5 miliarde de euro? 75% dintre aceste datorii sunt către bugetul de stat, 25% sunt către alte companii care au contractat materiale, servicii către CE Hunedoara. Termocentrala de la Mintia a funcționat fără autorizație de mediu, și până a fost oprită în aprilie 2021 a produs o altă pagubă de 680 de milioane de lei. Deci mai mult decât cei 150 de milioane de euro care n-au fost niciodată folosiți în retehnologizare.

Termocentrala Mintia a fost cumpărată cu 91 milioane de euro de Mass Global Energy Rom, parte a grupului arab Mass Holding, în cadrul unei licitaţii publice.

În plin scandal, preşedintele Blocului Naţional Sindical afirmă că vânzarea către investitorul irakian este binevenită.

Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical: Mintia are nevoie de investiții solide și de un jucător care e interesat în mod real, care să bage bani. Au participat într-un proces transparent de vânzare a acestor active, au plătit prețul evaluatorului, iar acum sunt pregătiți să facă investiții. E un proiect ambițios care ne poate transforma într-unul dintre cei mai mari producători de energie din România și Europa.

Termocentrala Mintia este situată pe malul râului Mureş, la 9 kilometri distanță de oraşul Deva. În prezent, dispune de cinci grupuri destinate producţiei de energie electrică şi termică. Anul trecut, toţi cei 700 de angajaţi ai termocentralei au fost concediați în cadrul programului de restructurare a companiei.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri