Video Vasile Dîncu: Militarii nu au pensii nesimțite și nici nu au pensii foarte mari

Data publicării:
vasile dincu la digi24
Ministrul apărării, Vasile Dîncu, spune că în armată nu există „pensii nesimțite” Foto: captură video Digi24

Pensiile militare nu sunt pensii speciale, sunt pensii de serviciu, pentru că în timpul exercitării profesiei, militarii au tot felul de restricții, iar statul român contribuie la fondul de pensii pentru serviciul pe care îl fac. Plata pensiilor reprezintă 20 la sută din bugetul Ministerului Apărării, a spus vineri seara la Digi24 ministrul apărării, Vasile Dîncu. El susține că în armată nu există „pensii nesimțite” și nici măcar foarte mari, ba mai mult, sunt o serie de „nedreptăți” ce trebuie corectate în sistem, pentru că pensiile militarilor nu au mai fost indexate, de exemplu, din 2016.

Cât timp sunt în serviciu, militarii nu au voie să facă afaceri, iar familiile lor nu au voie să participe la anumite tipuri de afaceri, deci ei și familiile lor sunt cumva legați direct de asta. S-a vorbit despre contributivitate la un moment dat. Statul român contribuie la fondul de pensii pentru serviciul pe care îl fac militarii. Nu este o pensie de contributivitate directă, pentru că nu militarii au plătit, dar de fapt acestea sunt pensii de serviciu, a explicat Vasile Dîncu, vineri seara, la Digi24.

„Pe de altă parte, noi trebuie să reparăm niște nedreptăți și niște greșeli care s-au făcut anii trecuți. De exemplu, anul acesta ar fi trebuit - și aici au dreptate rezerviștii și pensionarii care au protestat - să recuperăm o parte din indexarea care nu s-a mai făcut din 2016 încoace. Toți bugetarii au avut indexare la salarii, ei au rămas, pe ideea că se face o nouă lege, că era o ordonanță - care există și acum în Parlament. Și nu s-a mai făcut asta și n-am reușit nici în acest an să punem măcar o parte din acei bani, deși am avut o promisiune la început, ca să recupereze o parte”, a arătat ministrul apărării.

„Sunt multe nedreptăți în sistemul acesta, s-au făcut legi peste legi și încercăm anul acesta - avem deja un comitet consultativ al ministrului împreună cu organizațiile de pensionari, cu departamentele din minister, cu Marele Stat Major, cu toată lumea - să aducem un pic de coerență la sistemul de pensii. Nu este normal ca pe același grad, pe aceeași funcție, un om care a ieșit la pensie acum 10 ani să aibă o pensie de trei ori mai mică decât unul care iese la pensie acum. Va trebui să găsim un sistem”, a declarat Vasile Dîncu.

Dîncu: Nu cred că PSD a promis pensii mai mari cu 40 la sută din primul an

El susține, pe de altă parte, că niciun ministru al PSD nu a promis pensii speciale pentru militari sau mărirea pensiilor speciale pentru militari. „Am studiat istoria din această perioadă. Ideea pe care am avut-o noi și pe care o continui eu - și sper să o realizez în scurt timp, în anul acesta adică - este să facem un sistem unitar de salarizare și un sistem de pensii care să fie omogen și unitar pentru toți pensionarii. Olguța Vasilescu a făcut o lege, care nu a fost însă aplicată până acum. Văd că se reia această lege și se va aduce până la urmă la actualizare”, a menționat ministrul apărării.

Pe de altă parte, reprezentantul PSD susține că partidul său, atunci când a inițiat legea salarizării unitare, nu a promis că o creștere cu 40 la sută a pensiilor este posibilă imediat. „Eu nu cred că procentul acela a fost promis ca să se realizeze din primul an, pentru că putem să cheltuim pentru pensii atâți câți bani avem. Nu cunosc foarte bine, dar și cei care au făcut legea, care au lucrat la această lege au lucrat rațional, în funcție de posibilitățile PIB-ului și de prognoza PIB-ului. Eu cred că procentul acela de 40 la sută putea fi atins și poate fi atins în câțiva ani, în doi-trei ani, nu cred că se poate atinge direct în acest moment”, a declarat Vasile Dîncu.

Singurele pensii mari, cele din zona justiției militare

„Și eu am crezut la început, ca și jurnaliștii, neocupându-mă de sistemul de apărare înainte, că militarii au pensii mai mari. Nu e adevărat! Creșterea cu 10 la sută la pensii, la peste 2.500 de lei, peste 2.600 de lei, a atins un procent foarte mare din pensionarii din armată și asta s-a făcut”, a adăugat ministrul apărării.

Întrebat dacă știe câte pensii „nesimțite” există în sistemul apărării și care este cea mai mare pensie, ministrul Dîncu a răspuns: „Militarii nu au pensii nesimțite și nici nu au pensii foarte mari. Nu am acum o statistică la mine, am văzut niște statistici, m-a preocupat. Se respectă, evident, o ierarhie a funcțiilor din armată, dar nu sunt pensii foarte mari.  Singurele pensii care sunt din zona militară și care ies din serie, care sunt pensii mari - sigur, date conform legii - sunt cele din zona justiției militare: judecători, procurori militari. Dar aici, ca și la cei civili, există o altă grilă”, a explicat ministrul.

Ce pensii au generalii care au avut funcții de conducere

În rest, a contiuat ministrul, pensiile cele mai mari, de 9.000 - 10.000 de lei, sunt ale generalilor care au avut funcții foarte mari, de comandanți de unități, de batalioane, fiind și pe o perioadă foarte mare în funcție, „de exemplu, 45 de ani”.

„Nu cred că sunt pensii nesimțite sau pensii foarte mari și acestea sunt vârfurile, dar din nefericire, am descoperit și pensii de 1.500 de lei, pensii chiar de 1.000 de lei, pentru oameni care au avut vechime mai puțină în armată sau care au ieșit la un moment dat, pentru că au fost scoși oarecum obligatoriu, pentru că s-a reformat armata după intrarea în NATO. Au primit atunci o compensație, însă au rămas cu pensii foarte mici. Și aceștia, dar și alții au nevoie de o reglementare”, a punctat Vasile Dîncu. 

Pe de altă parte, ministrul a recunoscut că pensiile militarilor „nu aveau ce să caute în PNRR. Nici ministerul nostru și nici alte ministere din Europa, am verificat, nu sunt în PNRR”, a declarat Vasile Dîncu.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri