Vice ANAF despre formularul unic: „Va fi o surpriză plăcută şi pentru noi, şi pentru contribuabili”

Data actualizării: Data publicării:
daniel mihai tudor vicepres anaf
daniel mihai tudor vicepres anaf

Guvernanții promit ca noul formular unic, destinat persoanelor fizice, să fie unul „inteligent”. „În formula actuală, va fi o surpriză plăcută şi pentru noi şi pentru contribuabili”, susține Daniel Tudor, vicepreședinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Totodată, reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice spun că situația controversatei Declarații 600 va fi lămurită până la mijlocul lunii aprilie. Or, până acum, MFP a susținut că actul normativ de clarificare a mecanismului va fi aprobat la începutul lunii martie.

daniel mihai tudor vicepres anaf
Sursă foto: Agerpres

În legătură cu noua propunere care va fi făcută pe formularul unic pentru persoanele fizice: încercam să îl creăm într-o manieră facilă pentru contribuabili. Sperăm să fie un formular inteligent. Nu ştiu dacă vom reuşi tehnic să avem o aplicaţie aşa cum ne-o dorim. În formula actuală va fi o surpriză plăcută şi pentru noi şi pentru contribuabili”, a spus Daniel Tudor, într-o conferinţă organizată de PwC România.

Oficialul ANAF nu a explicat însă cum poate fi noul formular o „surpriză” pentru ANAF, în condițiile în care Agenția lucrează la creionarea lui.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Oana Iacob a dat asigurări, în aceeaşi conferinţă, că autorităţile vor prezenta un proiect privind Declaraţia 600 până pe 15 aprilie, în acest moment avându-se în vedere simplificarea sistemului de declarare şi plată.

Se află în lucru un mecanism care are în vedere o simplificare a sistemului de declarare şi plată a contribuţiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice. După finalizarea mecanismului, se va ieşi cu noul proiect pentru a face obiectul dezbaterii publice. Dezbaterea publică va fi iniţiată după definitivarea coordonatelor. Suntem în discuţii cu ANAF, CNAS şi, după finalizarea acestor dezbateri, vom discuta şi cu categoriile de persoane fizice. Până pe 15 aprilie se va finaliza”, a spus Iacob.

Totuși, până acum, reprezentanții Ministerului Finanțelor susțineau că situația Declarației 600 va fi clarificată la începutul lunii martie, în condițiile în care forma actuală a Codului fiscal prevede ca prim termen de plată data de 25 martie pentru contribuabilii care realizează venituri din activități independente, activități agricole, dividende, chirii, etc.

„În contextul prorogării termenului de depunere a Declarației 600, la nivelul Ministerului Finanțelor Publice este în curs de elaborare un proiect de act normativ care să stabilească un mecanism mai simplu de declarare și plată a CAS și CASS datorate de persoanele fizice. (...) Termenul preconizat pentru finalizarea noului mecanism este 1 martie 2018, astfel încât să se asigure timpul necesar pentru informarea persoanelor fizice cu privire la obligațiile declarative și de plată a contribuțiilor sociale”, susținea MFP, printr-un comunicat de presă, în data de 1 februarie 2018.

În urmă cu o săptămână, ministrul Eugen Teodorovici arăta și el că în termen de câteva zile ar putea fi făcut public proiectul prin care Guvernul își propune să rezolve problemele apărute după transferul contribuțiilor sociale și modificarea Codului fiscal. Teodorovici mai spunea că actul normativ de modificare a modificărilor aduse Codului fiscal la finalul anului 2017 va fi aprobat „în prima parte a lunii martie”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri