Vicepremierul Barna îl contrazice pe premierul Cîțu în privința companiilor din afara UE care nu au acces la licitații publice

Data actualizării: Data publicării:
dan barna in spatele lui florin citu ambii iesind pe usa
Dan Barna și Florin Cîțu. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Florin Cîțu a reacționat după ce în presă a apărut informația potrivit căreia Guvernul ar fi aprobat un memorandum prin care companiile din China ar putea fi excluse de la licitațiile pentru construcția de autostrăzi, căi ferate și achiziționarea de terenuri. Șeful Executivului a negat informația și a spus că e nevoie de o ordonanță de guvern pentru a face un astfel de lucru. Însă vicepremierul Dan Barna a confirmat existența unui memorandum, dar care nu vizează în mod clar firmele din China, ci toate companiile din afara UE care nu respectă acordurile europene.

Întrebat dacă a fost adoptat un memorandum de către Guvern prin care companiile din China sunt excluse de la licitații pentru autostrăzi și căi ferate, prim-ministrul Florin Cîțu a precizat: “Nu. Dacă va fi așa ceva, trebuie să fie bineînțeles o ordonanță pe legea achizițiilor publice.

Atunci veți vedea cu siguranță dacă se întâmplă acest lucru, dar când se va întâmpla veți avea informația”.

Liderul USR, Dan Barna, a declarat că există un memorandum care reglementează ce companii au acces la licitațiile publice.

“Este un memorandum și este ideea unei reglementări care există și în câteva alte state europene prin care la licitații, în procedura aceasta de achiziții, companiile extracomunitare sau cele cu care UE sau România nu are acorduri bilaterale - fiindcă sunt foarte multe state, Japonia, Canada, Israelul cu care România sau UE are astfel de acorduri – nerespectând standarde europene să nu mai poată participa la licitații, tocmai în această logică în care să ne asigurăm că nu pornim un proces de licitație care după aceea durează niște ani numeroși, în loc să facem lucrări de infrastructură de care avem nevoie. A existat o consultare cu Comisia”, a afirmat vicepremierul.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri