VICTOR PONTA A DEMISIONAT 

Data actualizării: Data publicării:
Victor Ponta Guvern gov.ro septembrie 2015

Actualizare 18.00. Klaus Iohannis a primit demisia lui Victor Ponta.

Declarațiile lui Victor Ponta

Actualizare 13.30. Reacția lui Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului: „N-am să fac acum nicio declarație. După ce facem reuniunea de coaliție, vă invit la mine la Senat și vă fac acolo declarații”.

Actualizare 13:20. Partidul Național Liberal solicită alegeri anticipate. Alina Gorghiu a făcut anunțul într-o conferință de presă.

Actualizare 12:50. Fostul președinte Traian Băsescu a spus, la Digi24, că nu ar face o legătură între demisia lui Victor Ponta de la șefia Guvernului și faptul că astăzi împlinește 64 de ani. „Așa a fost destinul lui”, a spus Traian Băsescu.

Actualizare 12:30. Gabriel Oprea nu mai vrea să facă parte, în viitor, din nicio formulă guvernamentală, potrivit unor surse.

Actualizare 12:10. Cristian Popescu Piedone, primarul sectorului 4, și-a anunțat demisia printr-un comunicat de presă.

Actualizare 11:17. „Victor Ponta a făcut ce trebuia să facă. Mulțumesc!”, a scris Traian Băsescu pe Facebook. Astăzi, fostul președinte împlinește 64 de ani.

Traian Băsescu: Victor Ponta a făcut ce trebuia să facă. Mulțumesc!

Reacția UNPR la proteste și la demisia lui Victor Ponta

Actualizare 11:15. Surse din PSD spun că partidul exclude din start orice variantă cu UNPR privind formarea noului guvern. Mai ales că două voci importante din partid și-au exprimat nemulțumirea legată de modul în care Gabriel Oprea a decis să gestioneze situația din ultimele zile.

Nu este ușor de alcătuit o nouă coaliție de guvernare fără UNPR, partid care are, acum, 60 de parlamentari.

PSD nu va mai putea să formeze singur coaliție împreună cu partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, ALDE. ALDE este al doilea partid, ca mărime, după UNPR, care ar putea să contribuie la formarea unei coaliții. Trebuie luat în calcul și sprijinul UDMR.

Este de așteptat chiar o posibilă cooptare a liberalilor. Asta, dacă nu se va merge pe o nouă formulă, în care PNL să fie în centrul unei noi coaliții. PSD și PNL au, în acest moment, probleme să formeze o coaliție.

Guvernul trebuie să aibă un număr suficient de mare de voturi în Parlament pentru a fi validat. Oricare va fi noua coaliție, noua majoritate care se va forma în Parlament va fi una destul de fragilă.

Ludovic Orban, deputat PNL: „Cu o întârziere de un an, în sfârșit Ponta a făcut ce ar fi trebuit să facă, să-și depună demisia. Din păcate, în toată această perioadă România a suferit și imaginea țării a avut de suferit în plan extern, iar pe plan intern lucrurile s-au degradat”. 

C.T. Popescu: Mă surprinde plăcut demisia lui Ponta


DECLARAȚIILE LUI VICTOR PONTA:

„Am obligația să constat supărarea legitimă care există în cadrul societății. Oamenii simt nevoie de mai mult și ar fi o greșeală din partea mea să ignor acest lucru. Nu vreau și nici nu cred că este corect să las această responsabilitate nici pe seama celor care au fost în teren, nici pe seama primarilor, secretarilor de stat, miniștrilor. Sunt gata să fac eu acest gest pe care o parte din societate îl așteaptă și începînd de astăzi îmi depun mandatul de prim-ministru. Fac acest lucru pentru că în anii de politician am rezistat la orice bătălie cu adversarii politici însă nu mă bat cu oamenii, a declarat Victor Ponta.

„Supărarea și suferința oamenilor nu trebuie să degenereze în jocuri de putere și cred că agresivitatea și violența verbală e un cost pe care nu trebuie să ni-l asumăm. Sper ca depunerea mandatului și al guvernului să satisfacă așteptările celor care au protestat”, a mai spus Victor Ponta.

„Într-un climat tulburat cu proteste în stradă este greu să promovezi noi proiecte pozitive, eu mă pricep doar la proiect pozitive, cei care cred că doar cu ură pot conduce țara vor constata cum au constatat în 2012 că nu e așa. Vreau să mulțum tuturor celor care au votat acest guvern, liderilor de coalitie de guvern și parlamentarilor care au fost alături de guvern și sunt convins că forțele politice care ne-au sprijinit au cu ce să se mândrească cu rezultatele economice”, a adăugat Victor Ponta.

Vreau să fac o singură observație și nu mă refer la nimeni in special, este doar o experiență, cei care speculează în scop politic suferința oamenilor, mai devreme sau mai târziu, vor plăti un preț foarte scump și mi-e teamă că o să am dreptate”, a subliniat Victor Ponta.

Cursul euro-leu a crescut de la 4,43 la 4,44, iar tendința este de creștere.

Liviu Dragnea: Primul ministru a hotărât să își depună mandatul 

„Noi ne-am asumat împreună niște principii la Congres, am stabilit că producem o ruptură totală de trecut, care înseamnă și o ruptură totală de vechiul mod e a face politică. Am stabilit că facem politică pentru oameni și a face politică pentru oameni înseamnă că nu trebuie să fii surd sau orb atunci când oamenii își strigă nemulțumirea”, a spus Liviu Dragnea, președintele PSD.

„Am înțeles că unii parteneri de-ai noștri nu doresc să își asume nicio responsabilitate și nu înțeleg că nu se mai poate face politică rupți de societate sau de ceea ce cer oamenii în toată societatea. Dacă ei nu își asumă, primul ministru a hotărât să își depună mandatul pentru că nu se mai poate continua așa. O să avem o întâlnire în Coaliție. Imediat după această declarație o să îi sun pe colegii noștri din Coaliție să ne vedem la ora 1 (13.00, n.r.), să ne vedem cu primul ministru și să stabilim împreună care este calea de urmat”, a mai spus liderul PSD. 

„Societatea vrea altceva”, a spus Liviu Dragnea. Vicepremierul a mai spus că Victor Ponta va rămâne în funcție până se va găsi un înlocuitor.

„O să avem o discuție și cu președintele Iohannis, dar lucrurile nu mai pot rămâne așa. Dacă un primar nu a vrut să își asume nicio responsabilitate și a adoptat politica struțului, noi nu putem rămâne insensibili sau fără reacție în fața populației. O să anunțe și premierul cât de curând. De aici înainte, toți actorii politici, partidele politice, președintele trebuie să găsim o soluție pentru ca această țară să rămână stabilă. Primul ministru va gestiona treburile guvernamentale până când se va găsi o altă soluție”, a întărit Liviu Dragnea.

„Sunt curios dacă, după ce premierul își va depune mandatul, primarul Sectorului 4 își va depune demisia. Câți lideri europeni ar trebui să demisioneze pentru ca Piedone să își depună mandatul?”, a mai spus liderul PSD.

25.000 de români au protestat aseară în stradă și i-au cerut demisia lui Victor Ponta, lui Gabriel Oprea și Cristian Popescu Piedone.

„Pentru mine este o surpriză, nu mă așteptam. Eh, m-a suprins plăcut. Și-a dat demisia acum, după demonstrația de aseară”, a spus Cristian Tudor Popescu, într-o intervenție telefonică la Digi24.

PROFILUL POLITICIANULUI VICTOR PONTA

  • a aparut pe scena publica, mai intai in postura de procuror si abia mai tarziu a devenit om politic

  • a intrat in politica in 2001, la incurajarea lui Adrian Nastase, renuntand la o cariera in justitie

  • i-a fost asistent lui Adrian Nastase, la catedra de Drept International Public

  • Adrian Nastase a fost cel care l-a propus pentru functia de sef al Corpului de Control al Guvernului

  • fostul procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Sector 1 a devenit, in 2002, lider al Organizatiei de Tineret a PSD; a detinut aceasta functie pana in 2006

  • in paralel, si-a continuat si activitatea academica, devenind doctor in Drept Penal International si cadru universitar

  • 2004 – a fost ales membru al Camerei Deputatilor

  • intre timp, s-a stabilit in judetul Gorj si in 2008 a candidat in colegiul din Targu Jiu, castigand un nou mandat in Parlamentul Romaniei

  • 2010 – a devenit liderul PSD, dupa ce inca din 2006 a fost vicepresedinte al partidului

  • initiator al motiunii de cenzura care a dus la caderea guvernului Mihai Razvan Ungureanu, V. Ponta a fost propus de USL in negocierile de la Cotroceni pentru pozitia de prim-ministru al unui nou guvern

  • februarie 2011 – Ponta a incheiat o alianta cu presedintele de atunci al liberalilor, Crin Antonescu: Uniunea Social Democrata

  • principalul scop al USL: indepartarea lui Traian Basescu de la Cotroceni

  • dupa un an slab, in care multi social-democrati nemultumiti de linia politica a noului lor sef, USL a reusit sa ajunga la guvernare in mai 2012

  • 7 mai 2012 – devenea cel mai tanar prim-ministru din istoria Romaniei; A promis “cel mai competent si cel mai cinstit guvern pe care l-a avut Romania”

    Studii:

  • 1987 - 1991 liceul "Ion Neculce" Bucureşti;

  • 1991 - 1995 Facultatea de Drept, Universitatea Bucureşti;

  • 2000 - master în Drept penal internaţional la Universitatea din Catania, Sicilia;

  • 2002 - absolvent al Colegiului Naţional de Apărare;

  • 2003 - doctor în Drept penal al Universităţii Bucureşti;

  • 2003 - master "Management Politic" Institutul Social Democrat;

  • 2004 - cursant al "Summer Programme in History, Politics and Society", Exter College, Universitatea Oxford.

Activităţi funcţii:

Camera Deputaţilor

  • decembrie 2004 - Deputat PSD, Circumscripţia electorală Nr. 20 Gorj

  • decembrie 2004 - Secretar al Biroului Permanent

  • septembrie 2006 - Vicepreşedinte al Biroului Permanent

  • septembrie 2006 - Februarie 2007 - vicepreşedinte al Biroului Permanent

Carieră universitară

  • 1996 - 1998 - preparator universitar la Catedra de Drept Public a Universităţii Româno - Americane, Bucureşti

  • Octombrie 2002 - lector universitar la Catedra de Drept Penal a Universităţii Româno-Americane, Bucureşti

  • 2003 - membru al Asociaţiei de Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale (A.D.I.R.I.)

Activitate în Ministerului Public

  • 1995 - 1998 - procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1

  • 1998 - 2001 - procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie - Secţia de Anticorupţie, Urmărire Penală şi Criminalistică; specializat în domeniul infracţiunilor economico - financiare

  • 1998 - 2002 procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie - Secţia de Anticorupţie, Urmărire Penală şi Criminalistică

  • 2000 - 2001 coordonator al Biroului de Combatere a Spălării Banilor

Funcţii în Guvern

  • aprilie 2001 - membru al Consiliului de supraveghere şi îndrumare al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Bancare

  • aprilie 2001 - 2004 - Secretar de Stat, Şeful Corpului de Control al Guvernului

  • martie 2004 - Ministru Delegat pentru Controlul Implementării Programelor cu Finanţare Internaţională şi Urmărirea Aplicării Acquis-ului Comunitar

  • decembrie 2008 - octombrie 2009 - Ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul

  • mai 2012 - în prezent - prim-ministru în Guvernul României

Victor Ponta, ministru interimar

10.10.2014

  • Presedintele Traian Basescu a semnat decretul prin care premierul Victor Ponta devenea ministru interimar al Culturii si viceprim-ministru in locul lui Kelemen Hunor care detinea cele doua functii

  • cu o zi inainte, Traian Basescu a semnat actul de revocare al ministrului Culturii, Kelemen Hunor, dupa 3 luni in care a asteptat ca Guvernul sa faca o propunere pe care sa o accepte pentru Ministerul Culturii

  • Kelemen Hunor declara, la finalul lunii septembrie, că mai face parte din Guvern pentru că preşedintele Traian Băsescu nu a semnat încă decretul de schimbare a sa din funcţie, el arătând că nu şi-a retras demisia şi că, în momentul în care şeful statului va semna, va pleca din Executiv.

  • Kelemen Hunor si-a dat demisia din Guvern, pentru a se dedica alegerilor prezidentiale, el fiind candidatul Uniunii la functia de presedinte; demisia a fost inregistrata la 1 august 2014, iar ulterior, presedintele Traian Basescu a respins numirea Rozaliei Biro in locul lui Kelemen Hunor, motivand ca aceasta nu cunoaste bine limba romana

  • Kelemen Hunor a ramas, astfel, ministrul Culturii desi isi daduse demisia

20.02.2014

  • Premierul Victor Ponta a preluat mandatul de ministru interimar al Finanţelor

  • Premierul a acceptat demisiile lui Daniel Chitoiu si Andrei Gerea din functiile de min al Finantelor, respectiv al Economiei

  • Daniel Chiţoiu şi Andrei Gerea şi-au dat demisia din funcţia de ministru al Finanţelor, respectiv ministru al Economiei

  • ulterior acestor demisii, prim-ministru Victor Ponta i-a solicitat preşedintelui de atunci al PNL, Crin Antonescu, să propună doi miniştri din partea PNL pentru a prelua interimatul la Ministerul Finanţelor Publice şi, respectiv, la Ministerul Economiei

  • Crin Antonescu a refuzat sa faca vreo propunere

15.07.2013

  • Victor Ponta a preluat mandatul interimar de ministru al Transporturilor

  • Presedintele Traian Basescu a semnat cu cateva zile inainte decretul de revocare a lui Relu Fenechiu din functia de ministru al Transporturilor

  • Relu Fenechiu fusese condamnat la inchisoare, de instanta suprema, in dosarul "Transformatorul"

28.03.2013

  • Traian Basescu a semnat decretul prin care Victor Ponta devenea ministru interimar al Justitiei

  • Victor Ponta a preluat mandatul interimar de ministru al Justitiei după plecarea Monei Pivniceru din funcţie, în favoarea unui post de judecător la Curtea Constituţională

3 octombrie 2012

  • Premierul Victor Ponta a fost desemnat ministru interimar al Sănătăţii, printr-un decret semnat, de către preşedintele Traian Băsescu

  • a devenit ministru interimar al Sanatatii, dupa demisia lui Vasile Cepoi, in urma acuzatiilor de ANI de conflict de interese, infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, precum şi infracţiuni asimilate celor de corupţie, în calitate de fost director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi

07.08.2012

  • presedintele interimar al Romaniei Crin Antonescu l-a desemnat pe Victor Ponta ministru interimar la Justitiei

  • Titus Corlăţean fusese revocat de la şefia acestui minister, acesta din urmă fiind desemnat ministru de Externe

Domeniul politic

  • iulie 2002 - noiembrie 2002 - Preşedinte al Consiliului Naţional Interimar al Tineretului Social Democrat

  • 12 octombrie 2002 - Membru în Consiliul Naţional al Partidului Social Democrat

  • 9 noiembrie 2002 - Membru în Biroul Executiv Central al Partidului Social Democrat

  • 9 noiembrie 2002 - 18 noiembrie 2006 - Preşedinte al Tineretului Social Democrat, Vicepreşedinte al Partidului Social Democrat

  • 19 martie 2005 - Vicepreşedinte ECOSY

  • 10 decembrie 2006 - februarie 2010 - Vicepreşedinte al Partidului Social Democrat

  • februarie 2010 - a fost ales în funcţia de preşedinte al PSD

  • 20 aprilie 2013 - este reales în funcţia de preşedinte al partidului 

Guvernarea USL – pe scurt

  • guvernarea USL a inceput cu un scandal de plagiat in centrul caruia s-a aflat chiar premierul; V. Ponta a fost acuzat ca si-a copiat cea mai mare parte a lucrarii de doctorat, iar plagiatul a fost confirmat de o comisie a Universitatii Bucuresti, insa justitia a decis ca nu poate fi urmarit penal

  • nici scandalul plagiatului, nici faptul ca din primul guvern USL si-au dat demisia 7 ministri nu a impiedicat USL sa obtina o victorie clara la alegerile locale si generale din 2012

  • 2012-2013 – USL marcata de scandaluri

  • ruptura definitiva a fost determinata de faptul ca liberalii au vrut sa-l aduca in Guvern ca vicepremier si ministru de Interne pe Klaus Iohannis

  • februarie 2014 – PNL a iesit de la guvenare si V. Ponta a format in martie 2014 o noua majoritate cu UDMR, PC si UNPR

  • daca alianta dintre PNL si PSD ar fi rezistat, conform protocolului USL, candidat la presedintie ar fi fost liderul liberalilor, iar Ponta ar fi ramas prim-ministru

  • odata cu ruperea USL, premierul a avut liber sa candideze la functia suprema in stat

  • la alegerile prezidentiale din noiembrie 2014, a pierdut in fata lui Klaus Iohannis; Ponta a fost votat de 45,56% dintre alegatori, iar K. Iohannis a obtinut 54,43%

Controverse – altele decat dosarul in care este urmarit penal

Propus pentru excludere din PSD

  • a avut dese conflicte in interiorul partidului, pe subiectul promovarii in partid a oamenilor incompetenti si probleme de imagine

  • a fost propus pentru sanctionare pana la excludere, alaturi de Vasile Dancu, pentru ca au criticat public conducerea PSD si strtegia politica dupa esecul suspendarii lui Traian Basescu din 2007

  • solicitarea a venit in 13 iunie 2007, din partea PSD Bucuresti, prin intermediul presedintelui de atunci a organizatiei PSD Bucuresti, Marian Vanghelie

  • 20 mai 2007 – imediat dupa ce imediat dupa referendumul la care presedintele Traian Basescu a fost reconfirmat in functie, Ponta a declarat ca PSD a gresit cand s-a batut pentru Calin Popescu Tariceanu, iar cei din conducerea partidului trebuie sa-si asume aceasta situatie

  • 18 iunie 2007 - solicitarea filialei Bucuresti a PSD a fost discutata intr-o sedinta a conducerii partidului

  • dupa sedinta, presedintele partidului de atunci, Mircea Geoana, a declarat ca vor fi luate masuri "extrem de drastice" impotriva membrilor PSD care continua discutiile in contradictoriu in presa, si nu in partid

  • 27 iunie 2007, Marian Vanghelie a sugerat ca organizatia pe care o conduce nu renunta in a propune Comitetului Executiv National excluderea celor doi. Tensiunile intre grupul de la Cluj, Ponta si liderul PSD Bucuresti au fost insa aplanate.

Plagiatul

  • a fost acuzat in iunie 2012 de revista stiintifica Nature ca si-a copiat teza de doctorat din lucrarile specialistiilor in drept Dumitru Diaconu, Vasile Cretu si Ion Diaconu

  • Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a propus Ministerului Educatiei retragerea titlului de doctor lui Victor Ponta dupa ce a constatat ca intr-o lucrare de 307 de pagini, 85 erau copiate. Chiar in ziua acestui verdict de plagiat Consiliul a fost insa practic desfiintat prin ordin de ministru

  • premierul a calificat decizia de plagiat drept "executie mafiota", iar ministrul Educatiei a apreciat ca nu tine de competenta Consiliului, o decizie legitima apartinand Consiliului National de Etică (CNE), organism consultativ care functioneaza pe langa Ministerul Educatiei.

  • CNE s-a pronuntat, pe 19 iulie 2012, si l-a absolvit de orice vina pe Ponta. CNE a aratat ca titlul de doctor a fost obtinut in concordanta cu legislatia in vigoare in 2003, asadar nu er fi fost vorba de un plagiat.

  • 20 iulie - un alt verdict, cel al Comisiei de Etica al Universitatii din Bucuresti, a fost radical: Victor Ponta a plagiat.

  • august 2012, a fost depusa o sesizare la Parchetul General, care a conchis ca nu poate masura daca e plagiat sau nu. Ulterior, Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins plangerea prin care se contesta decizia de neincepere a urmarii penale data de Parchetul General in cazul premierului Ponta.

  • Premierul Victor Ponta a trimis, in 16 decembrie 2014, o scrisoare rectorului Universitatii Bucuresti prin care anunta ca renunta la titlul de doctor in Drept acordat in anul 2003 de catre Universitatea Bucuresti. Ponta nu precizeaza ce intelege prin a "renunta" la titlul de doctor, in conditiile in care, potrivit legii, un titlu de doctor nu poate fi retras decat de institutiile statului, mai exact de Ministerul Educatiei.

Sinuciderea procurorului Cristian Panait

  • numele lui Ponta a fost pomenit de presa in legatura cu sinuciderea procurorului Cristian Panait, in aprilie 2002, la putin timp dupa ce, in baza unui mandat, acesta a descins la locuinta din Oradea a lui Alexandru Lele

  • Alexandru Lele, si el procuror, avizase arestarea fiului fostului prefect de Bihor, Adrian Tarau, un apropiat al lui Adrian Nastase

  • dupa sinuciderea lui Panait, Victor Ponta, coleg cu acesta, a aparut in emisiunea "Marius Tuca Show" si a afirmat ca stie ce s-a intamplat, dar nu poate spune pana la finalizarea anchetei. Amanuntele n-au venit niciodata.   


Lista premierilor României, după 1989

Petre Roman – 26 decembrie 1989 – 28 iunie 1990

Petre Roman - 28 iunie 1990 – 26 septembrie 1991

Theodor Stolojan – 16 octombrie 1991 – 19 noiembrie 1992

Nicolae Vacaroiu – 20 noiembrie 1992 – 11 decembrie 1996

Victor Ciorbea – 19 decembrie 1996 – 30 martie 1998

Gavril Dejeu – 30 martie – 17 aprilie – 1998

Radu Vasile – 18 aprilie 1998 – 21 decembrie 1999

Alexandru Athanasiu – decembrie 1999

Mugur Isarescu – decembrie 1999 – decembrie 2000

Adrian Nastase – decembrie 2000 – decembrie 2004

Eugen Bejinariu – decembrie 2004

Calin Popescu-Tariceanu – decembrie 2004 – decembrie 2008

Emil Boc – decembrie 2008 – februarie 2012

Mihai Razvan Ungureanu – februarie 2012 – mai 2012

Victor Ponta 1 – 7 mai 2012 – 21 decembrie 2012

Victor Ponta 3 – 21 decembrie 2012 – 5 martie 2014

Victor Ponta 3 – 5 martie 2014 – 14 decembrie 2014

Victor Ponta 4 – 14 decembrie 2014 – 4 noiembrie 2015

 

 

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri