Victor Ponta: Arestul preventiv ar trebui să fie o excepție, nu o regulă

Data publicării:
ponta impaunat - 7260480-Mediafax Foto-Octav Ganea 1

FOTO: Mediafax Foto

„Credeam când eram procuror - şi azi la fel cred - că starea normală de judecată pentru un om este de libertate, iar starea de arest preventiv este o excepţie care trebuie aplicată când e vorba de infracţiuni cu violenţă: crimă, viol, tâlhărie. Aşa se întâmplă în toate ţările occidentale", a spus Victor Ponta, sâmbătă seara, la B1 TV.

În acest context, el a menționat și cazul primarului Iașiului, Gheorghe NichitaRezoluţia PSD privind retragerea funcţiei de partid pentru o persoană aflată în atenţia justiţiei se aplică în toate cazurile, a declarat liderul PSD, întrebat despre primarul din Iaşi. El a completat, însă, că nu ştia că poate fi dispusă arestarea preventivă pentru „spionarea unei iubite”.

 „Cu siguranţă, Rezoluţia se aplică la absolut oricine. Se pune doar problema, în general, dacă şi pentru ce fapte arestăm preventiv oamenii. Eu nu ştiu despre ce e vorba în dosar, dar, după spionarea unei iubite nu ştiam că pentru asta eşti arestat preventiv. Ca să nu spionezi o altă iubită sau de ce ?", a afirmat Ponta la B1 TV.

El a arătat că, în prezent, arestul preventiv a devenit regula, ceea ce este o greşeală. Victor Ponta a explicat astfel şi motivul pentru care a lipsit din Parlament la voturile privind arestarea parlamentarilor şi a precizat că nu va participa nici în continuare la un astfel de vot.

Premierul a reiterat, în acest context, că a fost afectat la nivel personal de reţinerea cumnatului său şi a apreciat că acesta nu ar fi trebuit să stea în închisoare doar pentru că îi este cumnat. A adăugat însă imediat că nu cunoaşte dosarul, relatează Mediafax.

S-a răzgândit

Victor Ponta s-a răzgîndit în privinţa parlamentarilor PSD care-i apără prin vot pe colegii pentru care justiţia cere ridicarea imunităţii. A fost o declaraţie, a spus prim-ministrul despre anunţul său mai vechi că astfel de voturi vor fi sancţionate de partid.

Dan Andronic: În luna februarie aţi declarat că cei ce vor vota contra ridicării imunităţii unui parlamentar vor fi sancţionaţi pe linie de partid.

Victor Ponta: Nu am spus acest lucru. Am spus ca este o decizie de principiu.

Dan Andronic: Nu a fost nimeni sancţionat.

Victor Ponta: Nici nu cred că va fi. Pentru că așa cum votează fiecare, fiecare își asumă.

Dan Andronic: Până la urmă este o declaraţie pe care o putem uita.

Victor Ponta: Nu, este o declarație politică, o intenție politică, până la urmă. Parlamentarii - nu, nu știu, eu nu îl monitorizez pe fiecare parlamentar cum votează.

Premierul îşi califică guvernarea ca fiind de nota 8 şi spune că România pierde bani europeni din cauza anchetelor din ultima perioadă: oficialii de la Bruxelles blochează fondurile, când văd că DNA se interesează de unele afaceri, susţine premierul.

Victor Ponta a mai spus că viaţa sa politică este legată de succesul său ca prim-ministru şi că va decide dacă va mai face sau nu politică în funcţie de cum va fi evaluată, ca impresie generală, guvernarea din mandatul său.

„Viaţa mea politică este legată, inevitabil, de succesul meu ca prim-ministru şi al guvernării. După ce trece partea emoţională, cu siguranţă voi fi evaluat cum a fost guvernarea Ponta - bună, rea - şi în funcţie de asta o să mai şi fac sau nu politică, pentru că dacă impresia generală va fi că a fost bună, voi mai face politică, dacă nu, nu", a mai spus Victor Ponta la B1 TV.

El a adăugat că nu consideră că este nevoie să fie „resuscitat” după alegerile prezidenţiale pierdute la sfârșitul anului trecut.

Premierul se află în prezent într-un turneu în mai multe țări arabe. Interviul cu Dan Andronic, difuzat de B1TV, a fost înregistrat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri