Sari la conținut

Victor Ponta, discurs la moțiune: Nu există alternativă la acest guvern. Opoziția așteaptă să fie schimbat de un procuror

„Nu acuz opoziţia de faptul că, nefiind în stare să dea jos Guvernul, aşteaptă ca o altă putere a statului sau un procuror să o facă în locul său. Vreau doar să vă spun un lucru şi mi-e teamă că o să mă citaţi în viitor: dacă dumneavoastră credeţi că este un bun precedent pentru democraţia din România ca un guvern să nu se schimbe în Parlament sau prin alegeri, ci să se schimbe prin voinţa unui procuror cred că este foarte grav, cred că e o mare greşeală şi cred că vă va veni timpul când vă veţi da seama de acest lucru", a spus Victor Ponta, citat de Mediafax.

El a făcut astfel aluzie la faptul că este urmărit penal pentru conflict de interese, ceea ce a generat un val de cereri de a-și da demisia.

Legat strict de textul moţiunii, premierul a arătat că acesta nu se referă la activitatea Guvernului, ci a Parlamentului, care, prin legi care urmează să fie adoptate, va reglementa dreptul la vot în viitor şi va asigura condiţii exercitării fără probleme a acestui drept. El a amintit totodată că problema alegerilor locale, invocată în moţiune, a fost reglementată recent de către parlamentari prin adoptarea Legii 115/2015, care a abrogat vechea Lege 67/2004. „Sper că nu cereţi organizarea de alegeri pe vechea lege”, a spus Victor Ponta opoziţiei.

Şeful Guvernului a apreciat totodată că, în prezent, nu există o alternativă la actualul Cabinet, iar votul care urmează să fie exprimat la moţiunea de cenzură va arăta că nu există nicio altă majoritate.

El a amintit şi de situaţia de la alegerile prezidenţiale din 2009, câştigate de Traian Băsescu, când şi PNL a acuzat votul din diaspora, și a spus că „liberalii se schimbă în fiecare zi între ei”.

Moţiunea de cenzură inititulată Victor Ponta - demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozincă! este semnată de 183 de parlamentari, dintre care 12 de la PSRO şi doi de la grupul democrat-popular, restul fiind deputaţi şi senatori ai PNL.

Pentru a fi adoptată, moţiunea ar trebui să fie votată de 278 de parlamentari, adică jumătate plus unu din numărul aleşilor, iar, în acest momnet, matematic, PNL nu a reuşit să adune aceste voturi.

Strategia PSD este ca parlamentarii partidului să fie prezenţi la moţiunea de cenzură depusă, dar să nu voteze, fiind treaba opoziţiei să obţină voturile necesare, a anunţat preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Rovana Plumb. Aceeaşi atitudine o va adopta şi UNPR.

Pe aceeași temă