Victor Ponta: Guvernul și-ar putea asuma răspunderea pe proiectul descentralizării

Data publicării:
VICTOR PONTA crop-AFP Mediafax Foto-DANIEL MIHAILESCU

Dorim, pentru prima dată după 1989, să facem o descentralizare reală, să apropiem administrația publică cât mai mult de cetățean, în așa fel încât cea mai mare parte a serviciilor publice să fie realizate pe plan local sau cel mult pe plan județean, să nu mai purtăm atât de mult oamenii spre București”, a declarat Victor Ponta.

Premierul a adăugat că administrațiile locale vor avea mai multe competențe și atribuții, însă legiferarea și controlul vor fi păstrate la centru.

Ponta a mai spus că vrea „o administrație publică care să coste mai puțin, să consume mai puține resurse și să aibă o eficiență mai mare”.

Domeniile care vor fi trecute în atribuțiile structurilor locale – primării, consilii locale, consilii generale, consilii județene – țin de sănătate, cultură, turism, mediu și schimbări climatice, muncă, familie și protecție socială, tineret și sport și transporturi.

La nivel central, prin Parlament, vom păstra legiferarea, dacă e vorba de hotărâri de Guvern sau ordine de ministru, și controlul respectării legalității, însă activitatea de zi cu zi trebuie să se desfășoare cât mai mult în competența și în responsabilitatea aleșilor noștri locali, în așa fel încât să avem o administrație publică mai apropiată de cetățean și o administrație publică care să coste mai puțin. Să consume mai puține resurse și să aibă o eficiență mai mare”, a precizat premierul.

Președintele PSD a mai spus că va dezbate proiectul descentralizării cu grupurile parlamentare, iar, dacă există „o largă majoritate de susținere a acestui proiect, acesta va fi adoptat prin angajarea răspunderii Guvernului în luna noiembrie, înainte de adoptarea bugetului de stat”.

Proiectul a fost discutat de către echipele conduse de domnul Dragnea, respectiv domnul Iohannis, puncu cu punct, pentru că este prima dată când un Guvern, o majoritate, își ia curajul de a face pași horătâți pe această temă despre care vorbim și este necesară de mulți ani. Toate lucrurile, și în principiu, și în detaliu, sunt stabilite”, a spus președintele PNL, Crin Antonescu.

El a adăugat că, probabil, luni va mai avea loc o ședință a celor două echipe, care vor finaliza detaliile, inclusiv cele privitoare la instituțiile din actuala subordine a Ministerului Muncii.

Antonescu a precizat că Poliția rămâne la Ministerul de Interne.

Pe de altă parte, și distinct de acest proiect, poate vom discuta de un proiect de lege separat ca și Poliția Locală, atribuțiile, posibilitățile ei de a răspunde obligațiilor care există deja prin lege pentru conducerile comunităile locale să poată fi asigurate mai bine”, a mai spus Crin Antonescu.

Victor Ponta a mai spus că dorește ca acest proiect să fie adoptat cât mai repede, și din acest motiv vrea să evite dezbaterile din Parlament, pentru a fi pus în aplicare înainte de dezbaterea proiectului de buget pe 2014.

Întrebat de ce vrea ca proiectul descentralizării să fie adoptat prin angajarea răspunderii, premierul a răspuns că președintele Traian Băsescu blochează o serie de legi și ar vrea să evite acest lucru.

Poliția Rutieră, ordinea publică și forțele de muncă vor rămâne la ministerele deținute de către miniștrii PNL, astfel că nu a mai rămas nimic de negociat între cele două partide, pentru că acestea erau probleme la zi pe acest subiect. Rămâne de văzut ce se va întâmpal cu porturile fluviale, pentru că și pe acest subiect erau discuții între partidele aflate la guvernare, dacă vor fi trecute la autoritățile locale sau vor rămâne la Ministerul Transporturilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri