Sari la conținut

Victor Ponta: Guvernul va adopta o ordonanţă pentru a preveni aberaţii de impunere a plăţii CASS la alocaţii

El a adăugat că această anomalie a fost generată de un act normativ aprobat în 2011 de fosta guvernare, motiv pentru care reprezentanţii acesteia, aflaţi în prezent în opoziţie, au fost "mai puţin critici" la adresa Guvernului pe această temă.

Câteva mii de copii din Curtea de Argeş care au alocaţiile pe card au primit înştiinţări de plată de la ANAF prin care sunt anunţaţi că au de achitat câte 468 de lei, reprezentând CAS pe anul 2012, printre cei notificaţi numărându-se copii de zece ani sau nedeplasabili.

Câteva mii de copii din Curtea de Argeş şi din localităţile limitrofe au primit, în ultimele zile, de la ANAF, înştiinţări prin care sunt anunţaţi că au de plătit câteva sute de lei, reprezentând contribuţiile la asigurările de sănătate (CAS) pe anul 2012.

Taxarea dobânzilor din alocații, suspendată de ANAF. Victor Ponta: Până mâine să-mi spuneți pe cine sancționăm

Citiți și:
Impozit pe alocația de 42 de lei a copiilor. Reacția ANAF Alba
Purtătorul de cuvânt ANAF Alba: Au fost impozitate veniturile din depozitele bancare, nu alocațiile copiilor. Softul nu are nicio excepție inclusă
Anomalia taxelor privind alocațiile minorilor îi afectează și pe membrii comisiilor de la alegerile din 2012

Mii de copii au primit somaţii de la Fisc să-şi plătească taxele la stat. Printre ei sunt şi copii cu handicap. Mai exact, Fiscul a cerut ca din alocaţia de 42 de lei să fie plătite contribuţii de asigurări de sănătate aferente anului 2012.

Hârtia trimisă de Fisc spre familiile copiilor din Argeş arată că fiecare minor vizat trebuie să dea înapoi 39 din cei 42 de lei pe care i-a luat ca alocaţie. Asta cu explicaţia că şi alocaţia copilului este un venit şi, la fel ca salariaţii, minorii trebuie să plătească aceste contribuţii la asigurările de sănătate.

Doar o eroare informatică, spun cei de la Fisc, în condiţiile în care legea arată că minorii sunt înscrişi gratuit în sistemul de asigurări de sănătate din România.

Un exemplu vine de la Curtea de Argeş, unde familiile a mii de copii, parte din ei cu handicap, au primit aceste înştiinţări de plată.

Conform calculelor făcute de cei de la Finanţe, un copil ar trebui să plătească pe an 450 de lei, adică peste 90 la sută din alocaţia de 42 de lei pe lună, adică 504 pe an.