Victor Ponta îi scrie lui Traian Băsescu: Promulgaţi Legea referendumului, nu vă mai puteţi ascunde!

Data publicării:
ponta si basescu-5

Premierul i-a scris președintelui că nu mai are niciun „subterfugiu legal” în spatele căruia să se ascundă.

Judecătorii Curții Constituționale a României au respins în 14 noiembrie sesizarea făcută de șeful statului, înainte de promulgarea legii, care a atacat scăderea pragului de prezență de la 50 la sută plus unu la 30 la sută pentru validarea referendumurilor.

Citiți textul integral al scrisorii premierului: 

Având în vedere decizia nr. 471, din 14 noiembrie 2013 a Curţii Constituţionale, publicată ieri, cu privire la obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr3/2000, privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, prin care se resping obiecţiile de neconstituţionalitate pe care le-aţi formulat, va rog să promulgaţi cu celeritate legea, pentru a intra cât mai rapid în vigoare.

În prezent, după această decizie a Curţii Constituţionale, nu mai există nici un motiv şi nu mai aveţi la dispoziţie nici un subterfugiu legal în spatele căruia să va puteţi ascunde, în intenţia explicită de a bloca aplicarea sa.

Au trecut deja aproape 7 luni de când tergiversaţi promulgarea acestei legi, în ciuda faptului că, în două rânduri, Curtea Constituţională a respins sesizările făcute cu privire la această lege.

Vă reamintesc că modificările la legea referendumului (L3/2000) au fost adoptate pentru prima dată pe 29 mai, de Camera Deputaţilor, camera decizională în acest caz. Ulterior, au venit completările CCR, pe 26 iunie, care au fost incluse în lege, după ce s-a respins ca neîntemeiată prima obiecţie de neconstituţionalitate, formulată de 83 de deputaţi din partidele de opoziţie.

Pe 9 septembrie, deputaţii au respins cererea de reexaminare transmisă de dvs, în care solicitaţi Parlamentului rediscutarea acestei legi pe aceeaşi problematică ce fusese deja respinsă de Curte în sesizarea formulată de deputaţii din opoziţie.

Ulterior, pe 20 septembrie, la finalul termenului pe care îl aveaţi la dispoziţie pentru promulgarea legii, aţi ales o nouă tergiversare, sesizând Curtea Constituţională la rândul dvs. CCR a preluat sesizarea pe 23 septembrie, a discutat-o ulterior şi, pe 14 noiembrie a transmis decizia în care respinge obiecţiile dvs ca fiind neîntemeiate.

Din motivarea publicată ieri, reţin faptul că, în mai multe rânduri (spre exemplu, la paginile 17, 18, 19), se arată că legea “a mai fost supusă controlului de constituţionalitate în raport de critici similare celor formulate în prezenta cauză”, şi că decizia din iunie a Curţii “a respins ca neîntemeiate respectivele critici”. Curtea constată explicit faptul că dvs aţi contestat legea pe o problematică similară celei ce formase obiectul controlului de constituţionalitate în vară.

Vă solicit ca, prin această promulgare cât mai rapidă, să demonstraţi că toate aceste şicane puse Guvernului şi majorităţii de 70% a USL din Parlamentul României nu reprezintă doar ambiţia dvs personală şi calcule politice mărunte, ce ţin de interese de partid sau de familie. 7 luni de amânări şi şicane sunt mult prea multe pentru o lege care a fost deja declarată constituţională în două rânduri. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri