Victor Ponta, la Digi24: Dacă trece moțiunea, Viorica Dăncilă nu va mai fi candidatul PSD la alegerile prezidențiale

Data publicării:
victor ponta victor ponta zambeste in conferinta de presa
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Dacă trece moțiunea, cu siguranță Viorica Dăncilă nu va mai fi candidatul PSD la alegerile prezidențiale, ceea ce îl va avantaja pe Mircea Diaconu, candidatul susținut de Pro România și ALDE, a declarat marți seară, la Digi24, Victor Ponta, sugerând că în acest scenariu, social-democrații se vor îndrepta și ei tot către susținerea lui Mircea Diaconu, care concurează ca independent. Liderul Pro România nu o vede însă pe Viorica Dăncilă retrăgându-se  din proprie inițiativă din cursa prezidențială, în cazul unui eșec în Parlament. Ea va fi debarcată de propriul partid, așa cum s-a întâmplat și în cazul lui Liviu Dragnea, spune fostul lider PSD.

Viorica Dăncilă le-a spus parlamentarilor PSD, conform unei înregistrări, că dacă moțiunea de cenzură nu trece joi, șansele candidatului PSD în alegerile prezidențiale 2019 vor crește.

„Are dreptate doamna Dăncilă. În turul 1, va avea un scor mai mare candidatul social-democrat. Și anume Mircea Diaconu. Sunt convins că dacă va trece moțiunea, doamna Dăncilă nu va mai fi absolut nimic” - a comentat Victor Ponta la Digi24.

Liderul Pro România se consideră inamicul public nr. 1 al Vioricăi Dăncilă, dar nu și al PSD. El susține că Viorica Dăncilă a sunat personal 12 parlamentari Pro România cărora le-a propus să fie miniștri, pentru a nu trece, joi, moțiunea de cenzură.

„Doamna Dăncilă a promis - cel puțin în grupul Pro România eu am numărat, am vorbit cu 12 colegi pe care i-a sunat doamna Dăncilă personal, nu prin interpuși și le-a propus să fie miniștri și râdeam că dacă 12 sunt de la Pro România, câți or mai fi de la PSD? Faptul că totuși a promis 7,5 miliarde de lei din banii publici pentru niște lucrări ale unor primari arată că e o persoană care nu înțelege responsabilitatea funcției de prim-ministru și calcă în multe străchini și sper ca joi să scăpăm de doamna Dăncilă, pentru că se dovedește mai dăunătoare decât domnul Dragnea”, a declarat Victor Ponta la Digi24.

Liderul Pro România a explicat și ce s-a întâmplat în cazul deputatului PSD Sorin Bota, care a semnat moțiunea, dar probabil nu o va și vota. „Dl Bota de la început a semnat moțiunea, după care s-a dus la doamna Dăncilă, care i-a promis. I-a promis că-l pune comisar european, acum cred că șef la ASF i-a promis. Avantajul e că dna Dăncilă nu se ține de promisiuni și nu-l va pune nimic. Nu așa se guvernează o țară, cumpărând la bucată guvernarea țării. Niciodată n-am auzit atâtea oferte și atât de mirobolante câte a făcut doamna Dăncilă personal, nu prin interpuși”, a spus Victor Ponta.

Ce se întâmplă după moțiune

Pe de altă parte, chiar dacă ar moțiunea de cenzură ar eșua, Viorica Dăncilă va trebui să treacă de o nouă verificare în Parlament, cu puțini sorți de izbândă: „Problema e că nu are nicio soluție. Chiar dacă cumva nu trece moțiunea joi, Dăncilă nu are guvern, trebuie să vină la restructurare să obțină ea 233 de voturi. Cum? Cumpărând cât la bucată în condițiile în care România este în acest moment într-o gravă criză bugetară, care se transformă într-o criză economică și socială? Cumpărând câte un om, la bucată, cu iluzii, nu va funcționa acest sistem”, este de părere Victor Ponta.

Fostul premier a reconfirmat că dacă trece moțiunea, va discuta cu cei din PSD și le va propune o coaliție PSD-ALDE-Pro România care să meargă cu o propunere de premier la Cotroceni. Victor Ponta nu a vrut să dezvăluie cine va fi această propunere, dar a dat asigurări că nu e George Maior, așa cum s-a vehiculat în presă.

„Poate vor avea curaj să scape de conducerea actuală, să mergem cu o formulă acceptabilă către președinte, altfel evident dl Iohannis o va respinge. Prefer un premier nemembru de partid, dar cu suficiente garanții de profesionalism, integritate și normalitate. Ar fi o majoritate care să funcționeze”, a explicat Victor Ponta. În trecut, el a spus că Sorin Cîmpeanu, fost ministru al educației, ar fi o bună propunere de premier. 

Victor Ponta acordă PNL și USR șanse mici să formeze o majoritatea în Parlament. „Nu exclud și nu mă opun ideii ca PNL și USR să formeze o majoritate, deocamdată nu s-au înțeles între ei și oricum, cu 140 de parlamentari le va fi destul de greu să aibă o majoritate de 240”, a spus Victor Ponta.

Victor Ponta: Nu George Maior va fi propunerea mea de premier. George Maior rămâne la Washington până anul viitor

Întrebat despre propunerea de premier pe care ar face-o Pro România, Victor Ponta a exclus categoric că ar fi vorba despre ambasadorul României la Washington, fostul șef al SRI George Maior.

„Pot să vă confirm că nu despre George Maior este vorba, nu-mi cereți alte nume, dar cu siguranță nu dl Maior, din câte știu, în acest moment este în continuare la Washington ambasador și știu că va rămâne acolo până anul viitor din motive și diplomatice, și personale. Cu siguranță nu va fi Maior, pentru că nu-și dorește acest lucru - avem o relație personală și știu foarte clar că până la anul viitor nu se va întoarce în România pentru niciun fel de funcție. Din motive diplomatice și personale”, a dezvăluit Victor Ponta.

„Dacă trece moțiunea, doamna Dăncilă nu va mai fi absolut nimic (și va fi favorizat Mircea Diaconu). Va fi un lucru bun chiar și pentru PSD, pentru că doamna Dăncilă, ca și dl Dragnea, este o ghiulea pe picioarele PSD. Dacă trece moțiunea, cu siguranță Viorica Dăncilă nu va mai fi candidatul PSD. Doamna Dăncilă, ca și cel care a creat-o, dl Dragnea, va pleca în ultima secundă, cu forța, la dorința PSD. Să sperăm că joi trece moțiunea”, a încheiat Victor Ponta.

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri