Victor Ponta: Ministerul Justiţiei trece la PSD. Liberalii au decis să nu ceară alt minister la schimb

Data publicării:
ponta guvern gov.ro

ACTUALIZARE ORA 20:00 Crin Antonescu a anunţat că Biroul Naţional Permanent - organul de conducere al PNL - a decis în unanimitate să nu îşi mai asume responsabilitatea conducerii Ministerului Justiţiei, dacă Victor Ponta persistă în propunerea de numiri pe care le-a făcut „în comun” cu Traian Băsescu. Crin Antonescu s-a referit la Traian Băsescu şi la Victor Ponta cu apelativele „cuplu” şi „binom”. PNL nu mai vrea şi nu mai acceptă alt minister, a ţinut să precizeze liderul liberal.

El a spus că liberalii au discutat mai multe variante, dar până la urmă a fost adoptată în unanimitate această decizie. Crin Antonescu a precizat că PNL este oricând dispus să îşi asume din nou conducerea Ministerului Justiţiei, în cazul în care Victor Ponta îşi retrage propunerile şi procedura de numire a procurorilor este reluată. „Eu cred că un lucru înţelept ar fi retragerea acestor propuneri şi numirea unui ministru al Justiţiei”, a declarat Crin Antonescu.

Copreședintele USL a declarat că a înţeles argumentele premierului, dar acestea nu îl conving. „PNL înţelege altfel guvernarea decât cramponarea de nişte bucăţele de putere”, a afirmat Crin Antonescu, adăugând însă că nu s-a pus în nici un moment problema ieşirii de la guvernare. 

Liderul liberal a mai argumentat că, dacă PNL ar fi fost interesat strict de putere, ar fi luat Ministerul Justiţiei, ar fi numit un ministru şi ar fi retras propunerile făcute de premier.

____________________

Victor Ponta a anunţat în cursul după-amiezei, după reuniunea cu liderii USL, că va asigura interimatul la Ministerul Justiţiei până când vor fi numiţi procurorul general şi procurorul  şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Cele mai importante declaraţii ale premierului:

Eu am propus colegilor de la Partidul Naţional Liberal, pentru a elimina disputele, să asumăm din partea Partidului Social Democrat Ministerul Justiţiei, PNL urmând să ocupe un alt portofoliu.

Liderii PNL au acceptat varianta interimatului, dar fără să dorească la schimb un alt minister.

Astfel am închis toată disputa din ultimele zile, orice diferend în USL. Cred că am luat cea mai bună decizie.

Am cerut asumarea justiţiei în continuare de către mine ca interimar, urmând să propun un alt ministru. Rămân interimar până finalizez procedurile de propuneri de procurori.

Pentru viitorul ministru al Justiţiei, opţiunea mea se îndreaptă către un ministru care să nu fie membru de partid, să aibă experienţă în magistratură. Dacă are experienţă şi în relaţii internaţionale, şi mai bine.

Eu am venit cu ideea unui schimb de ministere. Cred că o să câştigăm stabilitatea Ministerului Public, de care este foarte mare nevoie.”

Întrebat dacă crede că Laura Codruţa Kovesi va accepta misiunea de şef al DNA, premierul a răspuns: „Da. Sunt sigur. De toţi şase (cei şase procurori propuşi). Sper!

Crin Antonescu: „Nu totul se negociază şi nu totul se compensează. Nu suntem la putere ca să ne batem cu hălci de la buget”

„Ne menţinem fiecare poziţia pe care o cunoaşteţi deja pe tema numirii procurorilor", a spus la rândul său Crin Antonescu.

Cele mai importante declaraţii ale liderului PNL:

Tema justiţiei în acest moment este o temă care rămâne în responsabilitatea exclusivă a domnului Ponta şi a partidului pe care îl conduce, probabil şi a domnului preşedinte Traian Băsescu, în funcţie de înţelegerile care s-au făcut sau nu s-au făcut.

Despre „trocul” dintre Victor Ponta şi Traian Băsescu, Crin Antonescu a declarat că „este alegerea PNL de a nu se asocia la această combinaţie”, de a nu crea „o criză majoră, fatală, în USL”.

„În aceste condiţii, premierul şi PSD au asumat acest minister. Este opţiunea mea şi a colegilor mei, cu care vom merge în Biroul Permanent Naţional al PNL.

Miza unei guvernări nu ţine de numărul de ministere pe care îl deţii. Miza este coerenţa, consecvenţa şi loialitatea faţă de programul guvernamental şi angajamentele luate faţă de alegători.

Poziţia mea în legătură cu tema Justiţiei rămâne aceeaşi. Cred că era obligaţia noastră să găsim prin intermediul Ministerului Justiţiei doi oameni în legătură cu care să nu existe discuţii, suspiciuni sau trecut de partizanat politic, aşa cum este cazul domnului Daniel Morar sau a doamnei Laura Codruţa Kovesi.

Cât priveşte criteriul parităţii în USL referitor la numărul de portofolii deţinute în executiv, Crin Antonescu a declarat: „Suntem parteneri egali în USL. Faptul că nu cerem alt minister nu afectează acest lucru. Paritatea ţine de foarte multe lucruri, înaintea numărului de ministere, şi niciodată PNL nu a pus această problemă în această alianţă.

Nu totul se negociază şi nu totul se compensează. Nu suntem la putere ca să ne batem cu hălci de la buget, suntem la putere să facem ordine. Din punctul meu de vedere, ce era înainte e şi acum.”

La scurt timp după ora 18:00, liderii PNL au intrat în şedinţa Biroului Permanent Naţional al partidului.

Pe aceeaşi temă:

Reuniune de urgenţă a liderilor USL. Victor Ponta a ajuns cu întârziere, dar a stat de vorbă cu jurnaliştii

71 de procurori DNA cer concurs pentru alegerea şefului instituţiei, aliniindu-se poziţiei CSM

Daniel Constantin: „USL nu s-a format pentru numirea unor procurori. Are o misiune mult mai importantă”

Procurorii propuşi de Victor Ponta vor fi audiaţi de CSM peste aproape două luni

Crin Antonescu: Victor Ponta l-a legitimat pe Traian Băsescu. Nu înseamnă că USL se rupe

Laura Codruţa Kovesi, propusă şef al DNA. Crin Antonescu: „Nu suntem parte și nu suntem de acord!” Miniştrii liberali au plecat din şedinţa de guvern

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri