Victor Ponta: Moldova are în Constituţie neutralitatea. Nu se pune problema de a schimba acest lucru în acest moment

Data publicării:
erpublica moldova

„Moldova are în propria Constituţie neutralitatea şi nu se pune problema de a schimba acest lucru în acest moment însă e nevoie ca şi România, şi NATO să garanteze şi să sprijine integritatea teritorială şi parcursul pro-european al Republicii Moldova. Guvernul pro-european de la Chişinău trebuie sprijinit, mai ales că în iunie va semna Acordul de asociere, şi acest lucru este esenţial pentru Moldova” a spus Victor Ponta.

El a răspuns astfel, după discuţia avută cu secretarul general al NATO, unei întrebări a reporterului Digi24 privind declaraţiile ministrului rus de Externe legate de Republica Moldova.

„Pentru România, cel mai important lucru e de a avea o Ucraină şi o Moldovă democratice, cărira să le fie garantate integritatea teritorială şi dreptul de a lua decizii fără a consulta Moscova şi fără a li se pune condţii de către Moscova. Sunt ţări independente şi au dreptul să decidă singure viitorul lor iar viitorul pro-european, din punctul nostru de vedere, este în interesul celor două ţări2, a adăugat Victor Ponta.

Rusia va garanta integritatea teritorială a Republicii Moldova dacă această ţară menţine statutul de neutralitate şi acordă un statut special regiunii separatiste Transnistria, afirmă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat Bloomberg TV.

Întrebat, în contextul crizei din Ucraina, dacă Moscova ar garanta sau nu că teritoriile foste sovietice aflate în afara Rusiei nu vor fi anexate, Lavrov a afirmat:

"Referitor la Transnistria am spus foarte clar că suntem favorabili găsirii unei soluţii care să respecte integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova, cu condiţia ca Republica Moldova să îşi păstreze neutralitatea înscrisă în Constituţie şi cu condiţia ca Administraţia de la Chişinău să ajungă la un acord cu Tiraspolul ca Transnistria să aibă un statut special".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri