Victor Ponta: Să le suspendăm plata pensiei torționarilor

Data publicării:
VICTOR PONTA-Mediafax Foto-Octav Ganea-1

„Îmi angajez eu răspunderea, și cu dvs. împreună, ca torționarilor, dacă avem orice fel de începere de acțiune penală din partea Parchetului, sau un mic suport juridic, să le suspendăm plata pensiei până se judecă procesul. Probabil că o să ne dea în judecată”, a declarat premierul, înaintea ședinței de Guvern de miercuri.

Discuția vine în contextul în care fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, Alexandru Vișinescu, a fost denunțat la Parchetul General de IICCMER pentru omor deosebit de grav.

Experţii în drept constituţional spun însă că doar o hotărâre judecătoarească poate anula o pensie. Alexandru Vişinescu a declarat că are acum o pensie de 4.000 de lei.

„Ca să diminuezi pensia ar trebui să existe o hotărâre judecătorească prin care persoanei în cauză să i se recunoască calitatea de torţionar sau persoană care a contribuit la restângerea drepturilor unei persoane şi, doi, dacă acea persoană recunoscută prin hotărâre judecătoarească drept torţionar a beneficiat de condiţii speciale la pensionare atunci s-ar putea diminua pensia la cuantumul unei pensii normale, dar în baza unui cadru legal pe care Guvernul trebuie să-l creeze anterior”, Ştefan Deaconu, expert în drept constituţional.

Potrivit Institutului pentru Cercetarea Crimelor Comunismului, 34 de torţionari comunişti sunt încă în viaţă. Cercetătorii de acolo vor să depună plângeri penale împotriva lor chiar dacă în 23 de ani, Justiţia nu a dat nicio sentinţă definitivă în astfel de cazuri. Dosarul lui Alexandru Vişinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, în anii 60, a fost preluat de curând de procurori. Istoricii spun că el a introdus un regim extrem de dur pentru deţinuţii politici. În perioada în care Vişinescu a condus închisoarea, acolo a murit liderul ţărănist Ion Mihalache şi au fost torturaţi Corneliu Coposu şi Ion Diaconescu.

Victor Ponta a făcut referire și la președintele Traian Băsescu în argumentația sa.


„Vorbiți și cu CSM-ul vă rog și cu toți cei care ne mai pot sprijini... Ăștia, marii anticomuniști, care condamnau comunismul, văd că i-au lăsat pe torționari foarte bine. Haideți să luăm noi măsuri, noi, care eram oameni tineri în 1989 și, nefiind din același sistem cu ei, putem să luăm măsuri. Dar chiar mi se pare revoltător ceea ce se întâmplă și faptul că nimeni nu a făcut nimic în ultimii 23 de ani nu înseamnă să nu putem sau nu trebuie noi să facem. Vă rog să vorbiți și cu cei de la CSM și poate cu Înalta Curte, dacă au orice fel de opinie, Curtea Constituțională, la fel, și vreau să găsim soluția. Nu pot să cred că nu există nicio soluție juridică și doar ne uităm”, a declarat Victor Ponta.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunțat vinerea trecută că, în temeiul dispoziţiilor art. 209 alin. 41 din Codul de procedură penală, a dispus preluarea cauzei privind pe Vişinescu Alexandru, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în vederea efectuării urmăririi penale de către procurori din cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică.

„Motivele care au stat la baza deciziei de preluare vizează complexitatea cauzei, volumul mare de activităţi procesuale şi procedurale ce urmează a fi efectuate în vederea soluţionării cu celeritate a acesteia”, a anunțat Parchetul General.

Magistrații condamnați, fără pensie specială

În plus, premierul i-a cerut ministrului Justiției, Robert Cazanciuc,  să pună pe masa Parlamentului la 1 septembrie proiectul de lege care prevede ca magistrații care au fost condamnați pentru fapte de serviciu să-și piardă pensia specială.

Robert Cazanciuc a explicat faptul că MJ are un proiect comun cu CSM-ul, și că săptămâna viitoare va fi pe ordinea de zi a Consiliului Superior al Magistraturii. Deocamdată, proiectul nu apare pe ordinea de zi a plenului CSM de săptămâna viitoare.

Pe de altă parte, CSM a decis ca toți cei corupţi din justiţie să rămână fără pensii speciale, încă de acum aproape doi ani, potrivit site-ului membricsm.ro, administrat de un grup de judecători din instituție

Propunere veche de aproape doi ani

Plenul CSM a decis, pe 25 octombrie 2011, ca magistraților și personalului auxiliar din instanțe și parchete, care au fost condamnați definitiv pentru corupție sau infracțiuni asimilate corupției, să li se revoce pensiile speciale.

Propunerea fusese inițiată în urmă cu două săptămâni de președintele de atunci al CSM, Horațius Dumbravă.

Astfel, magistraţii condamnaţi definitiv pentru o infracţiune de serviciu sau în legătură cu serviciul, o infracţiune de corupţie, o infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie săvârşită cu intenţie, precum şi magistraţii sancţionaţi irevocabil cu excluderea din magistratură ar urma să nu mai beneficieze de pensia de serviciu stabilită de lege. Mai mult, pensia de serviciu încasată până la condamnarea definitivă sau râmânerea irevocabilă a sancţiunii disciplinare de excludere din magistratură ar urma să fie recuperată.

În plus față de propunerea președintelui, plenul CSM a decis că este necesară o clarificare legislativă a regimului pensiilor de serviciu, precum şi stabilirea unui regim identic extins pentru toate categoriile de personal din sistemul justiţiei care beneficiează de pensie de serviciu, nu numai pentru judecători şi procurori.

„Mă bucur că plenul CSM a decis, cu o majoritate confortabilă, să adopte această propunere și că aceasta s-a extins la întreg sistemul judiciar. Este un pas spre normalitate. Așteptăm acum sprijinul ministrului Justiției pentru a concretiza decizia noastră într-un proiect de lege. De altfel, ministrul (Cătălin Predoiu la acea dată – n.r.) și-a arătat deja, în mod public, disponibilitatea și susținerea pentru această schimbare importantă în sistem”, a declarat atunci Horațius Dumbravă.

Propunerea privind pensiile speciale a fost trimisă Ministerului Justiţiei în 21 octombrie 2011.

Plenul CSM l-a sesizat pe ministrul Justiţiei cu propunerile de completare şi modificare a două legi, care vizează modalitatea în care magistraţii pot fi cercetaţi disciplinar şi criteriile în baza cărora le pot fi revocate pensiile speciale.

Principala propunere de modificare a Legii 317: acţiunea disciplinară să poată fi exercitată chiar dacă judecătorul sau procurorul a fost eliberat din funcţie.

De asemenea, potrivit CSM, Legea 303 ar trebui să sufere mai multe modificări, între care:

• judecătorii şi procurorii care, ulterior eliberării din funcţie, au fost condamnaţi definitiv pentru o infracţiune de serviciu sau în legătură cu serviciul, o infracţiune de corupţie, o infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie sau o infracţiune în legătură cu infracţiunile de corupţie, săvârşită cu intenţie, nu trebuie să mai beneficieze de pensia specială ;

• magistraţii excluşi din magistratură nu vor mai primi pensii speciale;

• magistraţii care s-au pensionat în timpul cercetării penale sau a cercetării disciplinare trebuie să restituie suma primită ca pensie specială, încasată până la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare sau, după caz, până la data ramânerii irevocabile a hotărârii prin care s-a soluţionat acţiunea disciplinară.

„În ultima vreme, câţiva magistraţi au fost condamnaţi penal pentru fapte de corupţie în legătură directă cu activitatea jurisdicţională. Aceştia, deşi condamnaţi definitiv penal, beneficiază de pensii de magistraţi, cu toate că infracţiunile comise de aceştia au la bază tocmai vicierea actului de justiţie ca atribuţie esenţială a activităţii de justiţie”, a arătat în scrisoarea trimisă ministrului Justiţiei, preşedintele CSM de la acea vreme, cel care a propus modificările legislative.

Mădălina Prundea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri