Victor Ponta și Sebastian Ghiță, în presa internațională. The New York Times: „România, de la tigăi la probleme cu legea”

Data publicării:
Sebastian Ghita si Victor Ponta
Sebastian Ghița și Victor Ponta

Agenţia de ştiri Bloomberg a criticat decizia premierului Victor Ponta de a tăia TVA-ului, într-un amplu articol.

Ponta a rămas sfidător şi a continuat reforma, în ciuda criticilor UE şi FMI, care au punctat că tăierea drastică a TVA-ului va afecta câştigurile rezultate din consolidarea fiscală şi că nu e sustenabilă pe termen lung”, scriu jurnaliştii, citând un analist al grupului Eurasia.

Tot cei de la Bloomberg scriu că „premierul Victor Ponta speră că revenirea după cei cinci ani de austeritate îl va face mai popular înainte de alegerile din 2016, în timp ce preşedintele Klaus Iohannis îi cere demisia. Aceste măsuri ar putea afecta stabilitatea bugetului, conform Fondului Monetar Internaţional şi Uniunii Europene”.

Premierul român a intrat în vizorul presei şi din cauza scandalului de corupţie în care e implicat Sebastian Ghiţă. „Unul dintre ajutoarele prim-ministrului român a fost pus sub acuzare pentru fapte de corupţie, printre care şi de complicitate la deturnare de fonduri ale Uniunii Europene şi dare de mită în două scrutine electorale”, relatează agenţia de ştiri Associated Press. Tot aceasta precizează că „Ghiţă nu are voie să vorbească cu prim-ministrul Victor Ponta, să părăsească oraşul natal sau să îşi îndeplinească atribuţiile de parlamentar”.

România, de la tigăi la probleme cu legea” titrează publicaţia americană The New York Times. „Procurorii l-au acuzat pe domnul Ghiţă că a plătit 392.000 de dolari moldovenilor cu cetăţenie română pentru a-l vota pe domnul Ponta în alegerile prezidenţiale din noiembrie, pe care le-a pierdut. Ei mai spun că el a dat mită tigăi alegătorilor la scrutinul parlamentar din 2012, când a câştigat un loc (n.r. în Parlament)”, scrie cotidianul american.

Un titlu asemănător a ales şi publicaţia economică în limba franceză Zone Bourse, care a titrat „România, tigăi pentru voturi”, preluând un articol din Reuters.

Ştirea a fost relatată şi în ABC News, ediţia din Australia. „DNA a lansat o anchetă penală în cazul lui Sebastian Ghiţă sub suspiciunea de strângere ilicită de fonduri şi cumpărare de tigăi de pe piaţa neagră cu scopul oferirii acestora unui număr mare de alegători în 2012”.

Şi irlandezii au scris despre scandalul în care e implicat Sebastian Ghiţă. „Mulţi din fosta republică sovietică Moldova au obţinut cetăţenie română în ultimele două decenii, câştigând, astfel, dreptul de a vota la alegerile româneşti şi de a călători liber în Uniunea Europeană”, a amintit Irish Independent.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri