VIDEO. Codrin Ștefănescu, iritat de un schimb de replici cu senatorul USR Vlad Alexandrescu

Data publicării:
codrin stefanescu

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a declarat, în direct la Digi24, că plângerea penală depusă de Jandarmerie privind protestul din 10 august este „o încercare disperată” a ministrului Carmen Dan, de a „legitima o acțiune criminală”. Senatorul se declară convins că persoanele care au incitat la violență la mitingul Diasporei au fost puse de cineva pentru a perturba liniștea și a deturna un protest pașnic. La rândul său, Codrin Ștefănescu, secretarul general al PSD, a susținut că Jandarmeria a depus plângerea penală în urma apariției unor imagini „din interiorul mișcării Rezist”. Iritat de discursul lui Alexandrescu, Codrin Ștefănescu s-a enervat și a întrerupt dialogul.

Adriana Nedelea: Jandarmeria a făcut plângere penală și acuză o lovitură de stat. Cum vi se pare această plângere?

Vlad Alexandrescu, senator USR: „Este o încercare disperată a doamnei Dan de a legitima o acțiune criminală. Să nu uităm că dumneaei, în calitate de ministru de Interne, este responsabilă de acțiunea în forță a jandarmeriei, în data de 10 august. Noi, la Parlament, am poftit-o pe doamna Carmen Dan pentru a ne face o informare asupra acestor evenimente. Doamna Dan a ales să nu se prezinte la comisia de apărare din Parlament.

Și am mai auzit astfel de încercări de a acoperi intervenții în forță ale instituțiilor statului și pe vremea lui Ceaușescu, când se vorbea de agenturile străine și de încercarea unor puteri din afara României de a pune stăpânire pe statul român.

Tot așa și acum, doamna Dan încearcă, și domnul Dragnea încearcă să legitimeze ideea că protestul cetățenilor din 10 august, care cu siguranță a avut și o dimensiune politică, ar fi finanțat din exterior.

Ceea ce nu pot să înțeleagă doamna Dan și domnul Dragnea este că sunt într-o pierdere constantă de legitimitate, că faptele lor vor fi pedepsite. Din câte știu eu, e o anchetă în curs la Parchetul militar și așteptăm concluziile acestei anchete.”

Adriana Nedelea: Însuși Liviu Dragnea, liderul PSD, vorbea despre o tentativă de lovitură de stat. De ce ar fi fost o tentativă de lovitură de stat? 

Codrin Ștefănescu, secretar general PSD: „În primul rând, nu ministrul de Interne a făcut plângerea, asta e doar în capul USR-ului, ci Jandarmeria. Jandarmeria a făcut plângerea în urma apariției în spațiul public a numeroase înregistrări din interiorul mișcării Rezist, lucru care se va lăsa cu anchetă la Parchetul General. Toată lumea a văzut violențele, s-a aruncat cu pietre, toată lumea a văzut cum a fost bătută tânăra jandarm. Toată țara a văzut aceste imagini. Această anchetă care se va derula la plângerea Jandarmeriei acționa adânc și se va da și un răspuns. Îl aud râzând tâmp, securistoid, pe Vlad Alexandrescu.”

Vlad Alexandrescu, senator USR: „Vreau să vă spun că nu mai suntem în anii '90, această jandarmeriadă nu va rămâne nepedepsită, așa cum a rămas mineriada din 1990. Și am încredere în instituțiile statului și în justiție și sunt convins că parchetele militare își vor face datoria. Așa că, după părerea mea, trebuie să ne suspendăm aceste judecăți până vedem rezultatele.”

Codrin Ștefănescu, secretar general PSD: „Nu mai bine sunt pedepsiți cei care aruncă pietre și dau foc la mașinile oamenilor? Nu-l mai las să vorbească. Deci bine, vă doresc o zi bună.” 

Vlad Alexandrescu, senator USR: „Să ne amintim că cei care au dat foc la un autobuz lângă Facultatea de Arhitectură în 1990, pentru a justifica intervenția minerilor, au fost, de fapt, tot cei puși de Iliescu. Și, prin analogie, putem gândi că anumite grupări care au acționat în 10 august într-un mod organizat și au produs efecte nedorite, e o opinie personală, au fost probabil induse tot de această încercare de a discredita un protest popular și pașnic.

Așteptăm concluziile Parchetului militar. Dar, prin analogie, așa cum s-a întâmplat și la protestele din 28 ianuarie 1990, când o coloană de așa-ziși manifestanți au pătruns în guvern și au produs dezordine și, de fapt, știam că erau oameni puși tot de forțele acestea, bănuiesc că și aceste debordări care au avut loc în 10 august au fost organizate la fel. E opinia mea și nu se va schimba. Aștept să fie confirmată de ancheta oficială.”

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri