VIDEO. Cum a fost schimbat un ministru la... Camera Deputaților

Data publicării:
usa cabinet presedinte camera deputatilor

Agitație politică de zile mari pe un subiect apărut peste noapte: cum să învețe limba română elevii maghiari din clasele primare.  Agitația s-a simțit la biroul lui Liviu Dragnea, în care au intrat astăzi mai mulți miniștri și a ieşit doar unul. În joc intră o ușa din dos și ... Valentin Popa, care a demisionat din funcţia de ministru al educației. Șeful PSD i-a cerut să plece. Criza s-a încheiat rapid, după ce Guvernul a renunțat la ordonanța care i-a supărat pe maghiari. Elevii maghiari din primare vor continua să învețe limba română cu învățătorii, ca și până acum. 

 

Iată, până una-alta, cum s-a desfășurat du-te-vino-ul politic de la „Cabinet președinte Camera Deputaților”, care a culminat ulterior cu anunțul demisiei ministrului educației:

Valentin Popa, ministru demisionar al Educaţiei, vine la Cameră. 
Eugen Teodorovici, ministru al Finanţelor, intră și el în aceeași încăpere. 
Apare Oana Florea, deputat PSD.
Florin Iordache, preşedintele Comisiei speciale pentru justiţie, intră pe aceeași ușă. 
La scurt timp, intră Liviu Dragnea, preşedintele PSD.
Este zărit și Daniel Chiţoiu, secretar general ALDE. 
Eugen Nicolicea, preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, este și el surprins în imagini.

Au mai fost:  Carmen Dan, ministru de Interne,  Radu Oprea, ministru pentru Afaceri, Claudiu Manda, preşedintele Comisiei SRI,  Şerban Nicolae, senator PSD, și Darius Vâlcov, consilier al premierului.

Liviu Dragnea a învățat joi o lecție a democrației. Lecția minorității. În marșul triumfal al majorității, puterea trebuie să asculte și să respecte minoritatea. De ce? Pentru că puterea câștigată cu votul majorității se exercită în numele tuturor cetățenilor, nu numai al unora. Țările care se mulțumesc, ba chiar impun dictatura majorității nu sunt pentru toți, nu sunt democratice. Iar Liviu Dragnea a învățat această lecție forțat, de nevoie.

La Cameră sunt în toi planurile pentru îndepărtarea lui de la șefie. Miercuri, UDMR a anunțat că nu mai susține PSD. Relația cu aliații de la ALDE scârțâie și ea... Situația a devenit foarte riscantă. Motiv pentru care Liviu Dragnea a i-a dat minorității ce-a cerut, numai ca să-l susțină în continuare.

Despre ce este vorba?

Ministrul educației a impus o ordonanță prin care elevii maghiari să învețe limba română în clasele primare cu ... profesor. Spre supărarea minorității maghiare, care prin UDMR a rupt colaborarea parlamentară cu PSD. Liviu Dragnea a intervenit. L-a făcut pe ministrul educației să-și dea demisia. Și tot joi, Guvernul a anulat ordonanța. Deci, se poate.

Demisia impusă ministrului Educaţiei e un indiciu important pentru calculele politice pe care şi le face PSD în Parlament. Şefia lui Liviu Dragnea la Camera Deputaţilor este contestată de Opoziţie, iar relaţia cu ALDE nu mai este nici ea ca în prima zi. Prin urmare PSD face concesii Uniunii ca să-şi consolideze majoritatea.

În ce măsură această lecție îi va folosi lui Liviu Dragnea și la celălalt mare subiect despre majoritatea care vrea să impună ceva minorității... Vom vedea împreună. (comentariu „Jurnalul de Seară”)

Citiți și: Kelemen Hunor: Demisia este singura decizie corectă a ministrului Educaţiei

Demisia ministrului Educației. Dragnea: Kelemen Hunor „are dreptate”

Valentin Popa recunoaște că a demisionat din cauza UDMR şi povesteşte ce experienţă a avut la o şcoală din Harghita

 De ce a demisionat, de fapt, ministrul Educaţiei. Povestea unui conflict care implică limba română

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri