Sari la conținut

VIDEO. Iordache despre mutarea contribuțiilor: „Decizie jignitoare pentru angajații români”

Blocul Național Sindical face publică o înregistrare de la Congresul BNS din noiembrie 2016, în care poate fi văzut, pe scenă, vorbind audienței, deputatul PSD Florin Iordache. Acesta critica intenția Guvernului Cioloș de a transfera contribuțiile sociale în sarcina angajatului, spunând că este vorba de o „decizie jignitoare” și că, „din fericire”, Executivul a fost oprit de „suficientă revoltă publică”.

171123_iordache COMISIE_SPECIALA_JUSTITIE_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Au scăpat pe surse, la începutul lunii septembrie, un proiect de modificare a Codului fiscal prin catre urmăreau să transfere în totalitate responsabilitatea finanțării sistemului de securitate socială de la angajator către angajat. Din fericire, a fost suficientă revoltă publică la acel moment pentru a renunța la această decizie jignitoare pentru angajații români”, declară Florin Iordache, citind de pe o foaie.

După cum precizează Blocul Național Sindical, momentul s-a consumat la Congresul BNS din noiembrie 2016, iar Florin Iordache era invitat în calitatea sa de președinte al Camerei Deputaților.

„După un an, în totală contradicție cu declarațiile de la acea vreme, Guvernul PSD adoptă OUG 79/2017. De această dată măsura nu mai este considerată jignitoare. Ne întrebăm dacă la acea vreme domnul Iordache nu cunoștea prevederile programului de guvernare PSD sau ideea transferului contribuțiilor sociale este una îmbrățișată ulterior campaniei electorale”, se arată în textul BNS care însoțește înregistrarea.

În septembrie 2016, Profit.ro a prezentat un proiect de ordonanță elaborat de Ministerul de Finanțe, prin care contribuțiile erau aproape integral mutate în sarcina angajatului sau a persoanei fizice cu activități independente, cum sunt Persoanele Fizice Autorizate (PFA) și profesiile libere.

Proiectul a fost confirmat ulterior de secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Gabriel Biriș, obligat apoi să demisioneze.

Pe aceeași temă