VIDEO. Iordache: Președintele, deranjat de succesul premierului

Data actualizării: Data publicării:
iordache

Deputatul PSD Florin Iordache, fost ministru al Justiției, actual președinte al Comisiei speciale pentru modificarea legilor Justiției, a declarat, la Digi24, că președintele Klaus Iohannis a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă deoarece ar fi „în campanie” și pentru că ar fi „deranjat” de „succesul” pe care prim-ministrul l-a înregistrat în cursul vizitei în Israel.

 

Citește și ”Prețul înțelegerilor secrete făcute de Dragnea în Israel. Mutarea ambasadei la Ierusalim ne-ar putea costa miliarde de euro”

Președintele României este în campanie și cred că este debutul campaniei electorale pentru 2018 (următoarele alegeri prezidențiale sunt în 2019 - n.r.) din punctul nostru de vedere. Pentru că, din punctul de vedere al Constituției, art. 107, președintele României nu îl poate revoca pe primul ministru. În același timp, orice cetățean poate solicita orice. Deci, în calitate de cetățean al României solicită demisia primului ministru. Nimic nou până aici. Dar, mai departe, constituțional vorbind, încrederea a fost acordată de către Parlament și singura autoritate care poate aproba demiterea Guvernului este Parlamentul. Având o majoritate covârșitoare în acest moment în Parlament, nu se poate pune problema demiterii Guvernului condus de doamna Dăncilă”, a declarat Florin Iordache, pentru Digi24.

Deputatul PSD a mai arătat că Viorica Dăncilă nu ar avea nevoie de mandat pentru vizitele externe pe care le face și că șeful statului ar fi fost „deranjat” de „succesul” înregistrat de aceasta. „Din punctul meu de vedere, doamna Dăncilă nu are nevoie nici de un mandat atunci când face o vizită oficială. Până la urmă, președintele a fost deranjat de succesul pe care l-a avut doamna Viorica Dăncilă în vizita oficială pe care a avut-o în Israel”, a spus Iordache.

Întrebat ce a realizat pentru România premierul Dăncilă în vizita în Israel, Iordache a răspuns: „Succesul este întâlnirea cu președintele, cu premierul, cu o serie de alte autorități la nivelul statului Israel. Înțeleg că în perioada următoare va avea loc o ședință comună a celor două... al Guvernului României și al Israelului, probabil că la București sau la Tel Aviv, nu am înțeles exact unde va fi prima această ședință de Guvern. S-au pus bazele unei colaborări economice și așa mai departe”.

Întrebat dacă premierul s-a consultat cu președintele înainte de plecarea în Israel, Florin Iordache a răspuns că știe de la Viorica Dăncilă că „l-a informat” pe șeful statului. „Este suficient?”, a fost întrebarea moderatorului. „Bineînțeles, bineînțeles. Consultare pentru ce? (...) Are o agendă stabilită în calitate de prim-ministru și cu asta-basta. Ce consultare? Se ducea să-i facă agenda președintele?”, a continuat Iordache.

Deputatul PSD a mai spus că el nu a văzut memorandumul „secret” referitor la mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, dar că el vizează mai multe instituții, inclusiv Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

Vineri, președintele a cerut demisia șefului Guvernului, Viorica Dăncilă. „Nu face față acestei poziții”, a spus șeful statului. Klaus Iohannis aştepta explicaţii în legătură cu vizita Vioricăi Dăncilă şi a președintelui PSD, Liviu Dragnea, la Tel Aviv, dar în această dimineaţă, premierul l-a anunţat la telefon că nu va merge la Cotroceni pentru lămuriri. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri