VIDEO. Legile justiției. Filmul unui vot cu fluierături

Data publicării:
parlament legi justitie digi

Cu înjurături şi fluierături, parlamentarii puterii au terminat de votat astăzi schimbările controversate din Justiţie. Trei legi au trecut de ei în nici două săptămâni. Opoziţia se plânge că nu a avut şansă să facă opoziţie şi a trecut la ironii. Senatorii USR au dat fiecărui coleg de la putere romanul „Ferma Animalelor”. Dacă unii social-democraţi şi-au arătat nemulţumirea şi au aruncat cărţile, unul dintre ei a azvârlit o înjurătură ca în spatele blocului spre o senatoare USR.

Parlamentarii PSD-ALDE au votat astăzi şi ultima lege din pachetul referitor la Justiţie. Cea legată de Consiliul Superior al Magistraturii. PSD a renunţat la planul iniţial şi a lăsat Inspecţia Judiciară în subordinea CSM. În schimb, legea schimbată dă dreptul celor din conducerea Consiliului să sesizeze Inspecţia pentru a apăra independenţa Justiţiei.

Până la vot, senatorii USR au împărţit colegilor de la Putere câte un exemplar din romanul care ironizează conducătorii corupţi, răutatea, ignoranţa şi lăcomia politicienilor. Cadoul numit „Ferma Animalelor” nu i-a impresionat pe PSD-işti. Un senator răspunde cu violenţă la darul primit. Nici fostul ministru al Apărării Adrian Ţuţuianu nu a fost încântat. A dat înapoi cartea imediat ce a primit-o. Preşedintele Senatului nu refuză cadoul. Mult mai grav, senatorul social-democrat Tit Brăiloiu, a trecut la violenţă verbală cu o senatoare.

Ceea ce a spus domnul Brăiloiu nu poate fi reprodus. A început să mă înjure și să mă insulte. Nu este prima dată”, spune Florina Presadă, senator USR.

Înjurătura a fost auzită şi de alţi parlamentari social-democraţi, spune senatoarea jignită. Niciunul nu l-a pus însă la punct pe senatorul Băriloiu.

I-a amuzat foarte mult această replică”, spune Florina Presadă.

Nu am auzit o înjurătură, "la mulţi ani " i-a spus (Reporter: De ce este amuzant? Pentru că râdeaţi). Eu sunt vesel tot timpul”, a spus Niculae Bădălău, senator PSD.

Senatorul acuzat neagă că ar fi înjurat o colegă.

Nu am avut niciun fel de discuţie”, spune Tit Brăiloiu.

Acest episod pune punct unei activităţi intense de la Parlament. PSD-ALDE au făcut modificări în trei legi legate de Justiţie, deşi preşedintele României, Departamentul American de Stat şi zeci de mii de protestatari le-au atras atenţia că schimbările pot pune piedici luptei cu corupţie. Noile legi spun că şeful statului poate refuza o singură dată, şi cu explicaţii, numirea procurorilor-şefi, prevăd înfiinţarea unui departament special care să ancheteze magistraţii şi obligaţia statului de a se îndrepta împotriva unui judecător sau procuror care a greşit în timpul unei anchete.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri