VIDEO. Un istoric polonez i-a dăruit președintelui Iohannis o carte despre Ceaușescu

Data publicării:
klaus iohannis cu diaspora din polonia - presidency

Adam Burakowski, care vorbește foarte bine limba română, i-a înmânat președintelui cartea „Geniul Carpaților - Nicolae Ceaușescu”:

„Un cadou pentru dumneavoastră. Eu sunt polonez şi am scris o carte despre Nicolae Ceauşescu şi aş vrea să o ofer preşedintelui României”, i-a spus în românește autorul lucrării.

Invitat în 2013 într-o emisiune a lui Luca Niculescu, Adam Burakowski a povestit la Digi24 ce l-a determinat să scrie despre România și despre prăbușirea comunismului în Europa de Est.

Românii din Polonia i-au cerut preşedintelui Klaus Iohannis să facă din România o ţară în care să se poată întoarce.

Eu voiam doar să vă strâng mâna, să vă felicit, să vă spun că v-am votat cu mare încredere şi, deşi eu si familia mea în momentul acesta ne construim o viaţă în Polonia, încă sper că ne putem întoarce într-o Românie aşa cum vorbiţi dumneavoastră că se poate face”, i-a spus o tânără lui Klaus Iohannis la întâlnirea de la Ambasada României.

„Sunt convins că se poate”, i-a răspuns președintele.

Klaus Iohannis le-a promis românilor că vor avea la ce să se întoarcă: „După ani de dezamăgiri şi nereuşite, vă spun ca vom putea construi împreună acea Românie la care dumneavoastră vă veți putea întoarce cu inima deschisă”.

Cei care au venit la întâlnirea cu şeful statului au vrut să afle de la acesta când vor avea drept de liberă ciculaţie în spaţiul Schengen.

„Aici mai e nevoie de multă, multă muncă diplomatică”, le-a răspuns sincer Klaus Iohannis, fără a nominaliza - deși i s-a cerut - vreo țară care are reticențe în privința aderării României la Schengen. „Asta vă spun altă dată”, a spus președintele.

Klaus Iohannis a fost abordat şi de un student din Republica Moldova. Acesta i s-a plâns preşedintelui României de situaţia din ţara sa: „Sunt lucruri care se întâmplă împotriva cursului pe care şi-l doreşte societatea. Nu-i lăsaţi să scape de sub aripa Vestului!”, l-a rugat tânărul pe președintele României.

Înainte de plecare, Klaus Iohannis a făcut poze alături de cei care şi-au dori o amintire cu el.

Vineri, Klaus Iohannis va fi primit de premierul Poloniei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri