Viktor Orban anunţă că ar putea da în judecată UE. Mesajul pentru Merkel

Data actualizării: Data publicării:
Viktor Orban Meets With Angela Merkel In Berlin
Foto: Guliver/GettyImages

Prim-ministrul ungar, Viktor Orban, a anunţat vineri că guvernul său ia în considerare iniţierea unei acţiuni legale împotriva Uniunii Europene şi a acuzat-o pe Angela Merkel că încearcă să submineze capacitatea Ungariei de a-şi apăra graniţele, scrie news.ro, care citează Politico.

Viktor Orban Meets With Angela Merkel In Berlin
Foto: Guliver/GettyImages

Budapesta susţine că votul din plenul Parlamentului European, privind declanşarea procedurilor în vederea activării Articolului 7 din Tratatul UE împotriva Ungariei, nu este valid pentru că nu ia în considerare abţinerile. Avocaţii Parlamentului susţin însă că există precedent legal în acest sens, astfel Parlamentul nu este obligat să ţină cont de abţineri pentru a ajunge la o majoritate.

Orban a reafirmat obiecţiile guvernului său faţă de proces, declarând pentru postul naţional de radio din Ungaria că se aşteaptă „la o dezbatere legală serioasă” în această privinţă.

Ambasadorul Ungariei la UE, Oliver Varhelyi, a precizat într-o scrisoare trimisă preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, că Ungaria va contesta validitatea rezultatului la Curtea Europeană de Justiţie, dacă va fi nevoie.

Orban a pus la îndoială vineri motivaţiile Parlamentului European pentru investigarea Ungariei.

„În Parlamentul European de astăzi există o majoritate clară pro-migraţie”, a declarat Orban, adăugând că parlamentarii europeni încearcă să schimbe compoziţia populaţiei europene.

„Avem nevoie de un nou Parlament European şi de un alt viitor”, a precizat el, acuzând apoi UE că finanţează ONG-uri.

Prim-ministrul ungar a atacat-o apoi şi pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, care a cerut UE să îşi întărească agenţia de protecţie a graniţelor, Frontex.

„Planul este ca, dacă Ungaria nu poate fi forţată să primească migranţi, atunci trebuie să i se ia dreptul de a-şi proteja graniţele”, a declarat Orban, pentru ca apoi să acuze blocul european că doreşte „să trimită mercenari” în ţara sa pentru „a lua” puterea „fiilor Ungariei” de a-şi proteja graniţele.

„Să nu avem iluzii, ei vor lăsa migranţii înăuntru”, a avertizat Orban.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri