Vila Dante este închisă publicului, la un an de la disputa dintre președinte și premier

Data publicării:
vila

Vila, care aparţine RAAPPS, s-a aflat atunci în centrul unui scandal de proporţii, în care protagonişti au fost premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu. În aceeaşi zi cu referendumul pentru demiterea preşedintelui a fost organizată şi Ziua Porţilor Deschise la Vila Dante.

A fost singura ocazie în care românii s-au putut plimba nestingheriţi pe holurile largi şi prin grădinile imense ale reşedinţei de protocol. De atunci, porţile ei au fost din nou ferecate pentru publicul larg. În schimb, politicienii au uitat de dispute şi o folosesc în continuare.

29 iulie 2012: singura zi în care orice român curios a putut trece pragul unei vile de protocol.

Vilele de protocol ale RA-APPS au fost întotdeauna învăluite în mister şi, uneori, motiv de dispută. Spre exemplu, Vila Dante a stârnit o ceartă de proporţii între premier şi preşedintele Traian Băsescu. Acesta din urmă a fost acuzat că ar vrea să locuiască aici după ce pleacă de la Cotroceni.

Vila are un hol imens, cu zeci de lustre şi sporturi, două dormitoare încăpătoare, două birouri la fel de mari, bucătărie dublă dotată complet, baie spaţioasă şi o zonă de relaxare cu piscină şi sală de fitness.

Sufrageria este locul cel mai des folosit pe post de salon oficial. Aici, atât preşedintele, cât şi premierul îşi primesc delegaţiile oficiale. Dar tot aici au avut loc şi întâlniri de partid. Iar lucrul acesta se întâmpla destul de des pe vremea când premier era Călin Popescu Tăriceanu.

În total, aproape 1400 de metri pătraţi. Este singura vilă de protocol a statului renovată complet şi cu mobilier nou. Trei milioane de lei au costat, în total, investiţiile.

Piesa de rezistenţă a acestei vile este, cu siguranţă, grădina interioară. Gazon, copaci şi o vedere superbă către Lacul Floreasca. Vila are aproape 5.200 de metri pătraţi de curte.

Anul trecut, premierul Victor Ponta a prezentat un document potrivit căruia Traian Băsescu ar fi cerut renovarea vilei, ca să o folosească după ce nu va mai fi preşedinte.

Şeful statului a negat acuzaţiile, însă bătălia orgoliilor a fost mare. În timp ce USL dorea să demonstreze în ce lux se lăfăie şeful statului, susţinătorii preşedintelui contraatacau cu afişe postate la intrarea în vilă sau cu mesaje scrise pe asfalt.

După un an, prea puţini îşi mai amintesc de această dispută. Nici Victor Ponta n-a mai făcut nicio anchetă, nici Traian Băsescu nu a renunţat la piscina din Vila Dante.

Reprezentanţii RA-APPS spun că toți demnitarii pot beneficia de vila de protocol: preşedintele, premierul, senatorii, deputaţii şi judecătorii Curţii Constituţionale.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri