Viorel Ilie: Buna colaborare între Parlament şi Guvern duce la slăbirea statului paralel

Data publicării:
viorel ilie 170403_COTROCENI_INVESTIRE_09_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea

Ministrul propus pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului, relatează Agerpres. Decizia a fost luată cu 22 de voturi "pentru" şi 15 "împotrivă" în comisiile juridice ale celor două Camere ale Parlamentului şi Comisia pentru constituţionalitate din Senat.

Iniţial, preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolicea, a anunţat 13 voturi "împotrivă", ceea ce a stârnit criticile liberalilor, care au acuzat şi împiedicarea dezbaterilor de către acesta.

Deputatul PNL Gabriel Andronache i-a solicitat ministrului propus pentru Relaţia cu Parlamentul să precizeze atribuţiile legale şi procedurile pentru ordonanţele de urgenţă şi ordonanţele simple.

"Vă asigur că ştiu procedura atât legată de ordonanţele de guvern, cât şi ordonanţele de urgenţă. Fiecare ordonanţă în parte este supusă avizării interministeriale şi este prezentată în şedinţă de Guvern. Înainte de prezentarea în şedinţă de Guvern, Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul dă un aviz prin care, în principal, urmărim, dacă vorbim de ordonanţe în baza legii de abilitare, încadrarea în domeniile legii de abilitare, cât şi alte aspecte legate de o eventuală sau nu suprapunere pe zona legilor organice şi avizul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul pentru aceste ordonanţe este pe baza observaţiilor pe care noi le dăm, iniţiatorii trebuie să ţină cont de aceste observaţii şi să-şi asume preluarea lor în cadrul ordonanţelor respective", a răspuns Viorel Ilie.

Viorel Ilie a precizat că în şedinţa de Guvern de săptămâna trecută a prezentat o informare cu privire la activitatea desfăşurată de Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul în 2017.

El a susţinut că în cele două mandate ale sale a administrat "eficient" activitatea din minister, încercând să asigure un "management de calitate".

"Atât ca ministru, cât şi ca senator, consider că Parlamentul este instituţia supremă a democraţiei, iar un Parlament puternic şi credibil, respectiv o bună colaborare între Parlament şi Guvern, vor duce la slăbirea statului paralel de decizie şi de putere. Mi-aş propune şi cred că în acest an al Centenarului trebuie să primeze victoria unităţii şi a dialogului, a echilibrului, a stabilităţii asupra asupra conflictului, a urii, a dezbinării. (...) Arhitectura instituţională şi echilibrul puterilor în stat trebuie repuse în cadrul constituţional şi democratic. Toate instituţiile ar trebui să promoveze o agendă în conformitate cu interesele românilor. Cred că relaţia dintre Guvern şi Parlament va fi un semnal şi pentru celelalte puteri ale statului care ar trebui să renunţe la promovarea unei agende conflictuale", a spus Ilie.

Potrivit acestuia, printre obiectivele guvernării se numără realizarea codului economic, ce vizează includerea tuturor legilor din domeniu, codul administrativ şi sistematizarea întregii legislaţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri