Viorica Dăncilă dă vina pe Guvernul Orban pentru retrogradarea ratingului de țară. Vă considerați vinovată? Absolut deloc

Data actualizării: Data publicării:
vioric dancila la pitesti_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Fostul premier Viorica Dăncilă a declarat vineri că nu are nicio vină în ceea ce privește retrogradarea perspectivei de țară de la stabil la negativ. Dăncilă susține că de vină este actualul guvern și ministrul Finanțelor. „Declarațiile din spațiul public și împrumuturile au dus la aceasta retrogradare”, a declarat Dăncilă.

„Aceeași agenție a dat semnale de stabilitate în România și că nu sunt pericole pentru România din punct de vedere bugetar. Declarațiile din spațiul public și împrumuturile au dus la aceasta retrogradare. Să ne uităm că în luna august aceeași agenție a spus ca e stabilitate. E ușor să dai vina pe greaua moștenire. Dar eu niciodată nu am făcut asta”, a declarat Viorica Dăncilă, întrebată dacă se simte vinovată pentru retrogradarea ratingului de țară.

Fostul premier a criticat Guvernul Orban despre care susține că nu are „o linie clară”.

„Un Guvern trebuie sa găsească soluții. Dar vedem un guvern care bâjbâie. Nu vedem o line clară, încotro să meargă România”, a mai spus Dăncilă.

Agenția de evaluare Standard & Poor's a revizuit în jos perspectiva României de la stabil la negativ. Ratingul rămâne triplu B, adică la limita recomandată pentru investiţii. Explicaţia: economia românească a încetinit, iar deficitul bugetar este în creştere.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că impactul revizuirii ratingului României de agenția Standard & Poor’s nu va fi măsurabil pentru omul de rând, dar că e posibil să fie influențate dobânzile pe creditele luate de țara noastră de pe piața internațională.

Președintele a mai spus că revizuirea perspectivei ratingului României este cauzată de guvernarea anterioară.

„Trebuie să vedem un pic de unde vine această retrogradare și este suficient să citim comunicarea Standard & Poor’s, care spune clar – această retrogradare s-a făcut din cauza derapajului bugetar care a apărut motivat de cheltuiala excesivă și de bugetul prost făcut de guvernul anterior, nu de acesta. Acesta abia a venit și a găsit situația gata deteriorată. Sunt convins că pe măsură ce vom continua, vom avea un buget mult mai solid pentru 2020, un comportament bugetar adecvat, se va reveni“, a spus președintele.

Revizuirea în jos a perspectivei României, de la stabil la negativ, conform Standard & Poor's,  va influenţa încrederea investitorilor străini şi posibilitatea de a lua împrumuturi, a explicat la Digi24 profesorul de economie Cristian Păun.

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri