Viorica Dăncilă: „Președintele României trebuie resetat”. Guvernul va sesiza CCR pentru un conflict juridic cu șeful statului

Data actualizării: Data publicării:
viorica dancila declaratii sediul psd
Viorica Dăncilă, declarații la sediul PSD Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, miercuri seara, că Guvernul va sesiza Curtea Constituțională pentru a semnala un conflict juridic cu șeful statului. Șefa Guvernului nu a fost foarte explicită ce anume atacă la CCR, limitându-se să-l acuze pe președinte că blochează activitatea guvernamentală prin refuzul nejustificat de a numi miniștri.

„Nu suntem pentru prima dată în această situaţie şi este evident că domnul Iohannis nu a înţeles şi nu înţelege ce se întâmplă după vacantarea unor posturi în Guvern. Prin întârzierea numirii miniştrilor interimari pe posturile eliberate în urma demisiei miniştrilor ALDE, Klaus Iohannis încalcă deciziile Curţii Constituţionale care consacră principiul cooperării şi colaborării loiale între instituţiile publice”, a afirmat Viorica Dăncilă. 

Războiul declarațiilor dintre Viorica Dăncilă și Klaus Iohannis, concurenți în alegerile prezidențiale, capătă din ce în ce mai mult accente electorale.  Președintele PSD a susținut o declarație de presă, miercuri, la sediul central al PSD din București în care l-a atacat pe șeful statului, care ceva mai devreme făcuse, la rândul său, declarații de presă la Palatul Cotroceni, în care ataca dur guvernul PSD. 

Premierul Viorica Dăncilă i-a dat o replică dură președintelui Klaus Iohannis. L-a acuzat din nou că blochează activitatea Guvernului refuzând în mod nejustificat numirea miniștrilor propuși în posturile rămase vacante. Șeful statului generează „confuzie și dezechilibru”, a acuzat Viorica Dăncilă. Ea a spus că Iohannis are „obsesia blocajelor” și încalcă legea fundamentală a țării.

„Președintele României trebuie resetat”, a declarat Viorica Dăncilă, parafrazându-l pe Klaus Iohannis.

„Se impune resetarea statului, pentru că direcția în care a dus PSD țara în ultimii ani este una pur și simplu greșită. Este o direcție greșită”, spusese anterir șeful statului.

Premierul îl acuză pe președinte că se folosește de tribuna unei instituții a statului pentru a-și transmite mesajele electorale. „Este absolut incalificabil modul în care candidatul Iohannis se folosește de tribuna Administrației Prezidențiale pentru a își lansa mesajele de campanie. Suntem într-o situație fără precedent, o situație de confuzie și dezechilibru, generată de comportamentul egoist și abuziv al președintelui Iohannis. Este evident că doomnul Iohannis nu a înțeles și nu înțelege ce se întâmplă după vacantarea unor posturi din guvern. Klaus Iohannis încalcă deciziile CCR care consacră principiul cooperării și colaborării loiale între instituțiile publice”, a declarat Viorica Dăncilă, la sediul central al PSD din București.

Premierul l-a acuzat pe șeful statului și că se folosește în mod „indecent” de tragedia din Caracal. „E rușinos ca după atâtat timp să vorbească despre tragedia de la Caracal. E indecent să folosească această temă atât de insensibilă, această dramă pentru mișcări politice. Domnul Iohannis demonstrează încă o dată că nu-și pricepe rolul ca șef al CSAT”, a completat Dăncilă.


E de așteptat ca șefa social-democraților să-i dea replica lui Klaus Iohannis, împotriva căruia candidează la alegerile prezidențiale.

Pe de altă parte, președintele nu s-a pronunțat în privința miniștrilor interimari propuși de Viorica Dăncilă pentru a ocupa trei posturi rămase vacante după retragerea ALDE de la guvernare, în ciuda faptului că Viorica Dăncilă l-a sunat luni și l-a rugat să-i dea un răspuns. În urma discuției telefonice, președintele Klaus Iohannis i-a transmis premierului că îi va răspunde în legătură cu propunerile de miniștri interimari „într-un timp cât mai scurt”.

Președintele are termen de 10 zile pentru a răspunde unei solicitări de numire de miniștri, potrivit Codului administrativ adoptat recent de Guvern prin ordonanță de urgență, contestată însă la CCR de Avocatul Poporului.

În plus, șefa social-democraților spunea în weekend, la mare, că va face plângere penală împotriva lui Klaus Iohannis după ce acesta a spus că guvernul este corupt. Întrebată ce acuzații va formula împotriva președintelui, Viorica Dăncilă a spus că se va consulta cu avocații și va da un răspuns cât de curând.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri