Viorica Dăncilă face front comun cu ministrul Toader. Întâlnire după atacurile lui Liviu Dragnea

Adriana Duțulescu Data actualizării: Data publicării:
dancila langa dragnea sedinta psd - inquam ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Viorica Dăncilă și Tudorel Toader au avut marți o discuție privată la Guvern, după atacurile și ironiile lansate de Liviu Dragnea, luni seara, la adresa celor doi, și în contextul în care miercuri are loc la Senat dezbaterea asupra moțiunii simple depusă de PNL împotriva ministrului Justiției. 

colaj dancila toader_govro
Viorica Dăncilă şi Tudorel Toader

Miercuri are loc și ședința de guvern săptămânală la care social-democrații se așteaptă ca, după un vot pentru moțiunea de la Senat care să echivaleze cu o retragere a sprijinului politic pentru Tudorel Toader, premierul Dăncilă să ceară revocarea acestuia din funcție. Senatorii PSD au primit undă verde să voteze în favoarea moțiunii, în plenul Senatului, deci ar mai fi nevoie doar de gestul oficial al premierului pentru schimbarea ministrului. 

Surse guvernamentale susțin însă că Viorica Dăncilă nu dorește să dea curs așteptărilor colegilor săi de partid, ea asigurându-l pe Toader de sprijinul său în cadrul întrevederii de marți. Mai mult decât atât, șeful Executivului nu ar fi de acord nici cu remanierea miniștrilor Rovana Plumb și Natalia Intotero, ale căror demisii au fost cerute public de Liviu Dragnea, vinerea trecută, sub pretextul că acestea ar folosi în campania electorală mijloacele de transport ale ministerelor. 

„În partid s-a luat o decizie. Sigur, pentru unii, facultativă: articolele din codurile penale declarate constituţionale să fie adoptate prin OUG”, a spus Liviu Dragnea, luni seară, la România TV.

„Eu am zis că nu mai vreau să discut, pentru că ne-am lăsat păcăliţi, tot partidul. Cred că domnul Toader ne-a păcălit, nu ştiu dacă o fi singur sau au fost doi... Încă nu ştiu. A făcut-o intenţionat, neintenţionat... Ieşi în ianuarie şi spui «vreau să adopt ordonanţa aia şi ordonanţa aia». Eu eram plecat atunci, am auzit, nu a vorbit cu nimeni. Dar nu poţi să ieşi la începutul anului că adopţi o ordonanţă, ridici scandalul până la cer, stăm sub toate gloanţele, şi din ţară şi din străinătate, pe ceva care vii şi spui la un moment dat «păi nu mai pot să adopt că nu se justifică urgenţa». Şi atunci s-a şi generat un scandal inutil, s-a şi blocat dezbaterea în Parlament şi mulţi oameni zic: «dar până la urmă, nu ăsta a fost planul?»”, a adăugat el.

Întrebat dacă, în cele din urmă cele două ordonanţe anunţate de ministrul Justiţiei vor fi adoptate, preşedintele PSD a spus: „nu cred că se adoptă, s-a spus explicit că nu se adoptă”.

„Astea sunt legi care trebuie adoptate. Eu cred că săptămâna viitoare... adică nu cred, săptămâna viitoare trebuie să se reia procedura în Parlament. A fost o greşeală, trebuie trecută peste ea. Că se finalizează în această sesiune, că se finalizează la toamnă, la anul, dar aceste legi trebuie adotate pentru că ele au fost adoptate prin transparenţă, prn dezbatere, au trecut de controlul CCR, până la urmă ce facem? Rămânem cu ele aşa? Ele au avut totuşi nouăzeci şi ceva la sută din amendamente venite de la structurile asociative, de la magistraţi, de la avocaţi, deci respectă, cu excepţia câtorva articole care au fost declarate neconstituţionale, am înţeles Comisia de la Veneţia are câteva observaţii, foarte bine, se ţine cont de ele. Dar să stăm aşa...”, a spus Dragnea.

Preşedintele PSD a ţinut să reafirme că legile justiţiei nu au fost modificate în favoarea sa.

„Minciuna s-a rostogolit doi ani de zile. La unii a prins. Nu e nicio virgulă în legile justiţiei care mă avantajează pe mine, nu este nicio lege dată mă avantajează pe mine. Pe de altă parte nu se discută că la Înalta Curte - şi nu judecătorii sunt de vină, ci conducerea Înaltei Curţi - nu s-a preocupat să aibă completuri de cinci constituite legal, nu s-a preocupat să respecte legea şi să facă completuri de trei specializate pe cazurile de corupţie, din legea 78”, a afirmat Liviu Dragnea.

„CEx... ori doamna prim-ministru sau ne anunță că vrea să-l remanieze, ori colegi din CEx pot spune că vor să fie remaniat. Eu nu o să propun să fie remaniat Tudorel Toader. Nu pot să mă opun. Când o să ajungem acolo, dacă o să ajungem acolo, discutăm acolo”, a mai spus liderul PSD.

De asemenea, întrebat dacă sunt lucruri care îl nemulțumesc la Viorica Dăncilă, pentru că la nivel de imagine pare acest lucru, Liviu Dragnea a răspuns că „dumneaei a fost plecată din ţară. Eu am fost prin ţară. Nu ne-am mai întâlnit. Ne-am întâlnit doar o jumătate de oră înainte de evenimentul cu NATO de la Parlament”.

Realizatorul emisiunii a intervenit și a spus că și la nunta Olguței Vasilescu cu Claudiu Manda.

„Da, bine. Zic ultima dată. Astea două întâlniri. Şi la Parlament ne-a spus domnul Toader că nu se justifică urgenţa ordonanţelor pe care le anunţase că vrea să le propună, spunea că sunt la guvern. Eu m-am dus la întâlnirea cu organizaţiile din ţară să discutăm despre campanie, doamna a plecat la guvern”, a completat Dragnea.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri