Viorica Dăncilă îl ameninţă pe Iohannis cu CCR: "Mai aşteptăm câteva zile"

Data actualizării: Data publicării:
dancila iohannis crop presidency

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, marţi seară, că, dacă preşedintele Klaus Iohannis nu îi numeşte în funcţiile de miniştri pe Olguţa Vasilescu şi pe Mircea Drăghici, Guvernul va sesiza Curtea Constituţională (CCR) ”în câteva zile“.

dancila iohannis crop presidency
Viorica Dăncilă îl ameninţă pe Iohannis cu CCR: "Mai aşteptăm câteva zile" FOTO: presidency.ro

Viorica Dăncilă a spus că Guvernul mai aşteaptă „câteva zile” să vadă dacă preşedintele Klaus Iohannis ia o decizie în privinţa celor două remanieri.

„Iar dacă nu se întâmplă nimic, vom merge la CCR, pentru a găsi acolo un rezultat. (...) Cred că e un caz unic în istoria UE, noi avem o situaţie atât de dificilă, în care preşedintele efectiv nu e interesat de modul în care preluăm preşedinţia Consiliului UE“, a mai declarat premierul, într-o intervenţie telefonică la România TV.

Dăncilă a precizat că în niciun caz PSD nu va face alte nominalizări.

Întrebată dacă a încercat să aibă o discuţie cu preşedintele Iohannis, Viorica Dăncilă a replicat: „Pentru a avea dialog trebuie să existe deschidere din ambele părţi, eu am toată deschiderea, dar nu am primit nici măcar o justificare pentru ce a fost respinsă prima nominalizare”.

Chestionată dacă a avut o discuţie la telefon cu preşedintele, ea a spus: „Eu răspund la orice telefon“.

Membrii Guvernului se află la Bruxelles pentru întâlniri cu Comisia Europeană, în perspectiva preluării preşedinţiei Consiliului UE de către România de la 1 ianuarie 2019.

Tudorel Toader: Draftul sesizării CCR în privinţa remanierilor este gata

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, pentru Antena 3, că draftul sesizării CCR în privinţa remanierilor este redactat.

„Mă puteţi întreba dacă am redactat draftul de sesizare? Da. Ce se întâmplă cu sesizarea, nu eu sunt autorul, ci doamna premier, preşedintele Camerei Deputaţilor, preşedintele Sentatului. Mai firesc doamna premier, pentru că este un membru al Guvernului”, a declarat Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a explicat şi care sunt argumentele Guvernului.

”Argumentele sunt cele publice. Noi avem o putere executivă bicefală, jumătate la preşedinte, jumătate la Guvern. În 2008, Curtea Constituţională a dat o decizie, când eram judecător, în care se spunea că, pentru a se asigura un echilibru, trebuie să aibă şi preşedintele un rol în procedura de numire. De a verifica şi de a refuza o singură dată numirea unui ministru. Ipoteza în care un post de ministru este vacant, nu intră în discuţie revocarea, intră în discuţie doar numirea. Premierul propune, preşedintele poate refuza doar o dată, nu mai poate refuza încă o dată. Nu înseamnă că ministrul-candidat refuzat nu mai poate fi propus la un alt minister. A doua situaţie, postul de ministru este ocupat, primul-ministru vrea să-l înlocuiască pe ministru cu un altul. Preşedintele nu are nicio competenţă în revocarea ministrului, Guvernul nu este făcut şi desfăcut de preşedinte, este condus de premier care el are putere de revocare. Preşedintele poate refuza o dată”, a declarat Tudorel Toader.

sursa: news.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri