Viorica Dăncilă, în faţa unor alegeri dificile

Data actualizării: Data publicării:
dancila timmermans juncker gov ro
Foto: gov.ro

Începe lupta pentru europarlamentare. Liberalii sunt primii care au stabilit un calendar. Până la 1 noiembrie trebuie validată lista de candidaţi. Social-democraţii nu se grăbesc. Încep discuţiile în toamnă, dar lista ar putea fi bătută în cuie abia la începutul anului viitor. Partidele mai noi, USR sau România Împreună, văd în europarlamentare o miză mare, un test pentru alegerile ce vor urma. Pe lângă scorul pe care îl va obţine fiecare partid, se mai duce şi o bătălie internă. Mulţi râvnesc un scaun de europarlamentar, inclusiv lideri de partide.

PSD are doi foşti europarlamentari a căror prezenţă pe lista viitoare este incertă. Premierul Viorica Dăncilă, care și-a petrecut ani buni în Parlamentul European, şi ministrul pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu. Ca să poată candida din nou, ar trebui să pice Guvernul Dăncilă.

„Este o decizie care se va lua, dar nu văd ca în perioada următoare să se pună problema înlocuirii premierului”, a spus Victor Boștinaru, șeful delegației PSD România în Parlamentul European.

În plus, PSD a pierdut pe drum câţiva europarlamentari care nu au fost de acord cu politica partidului: Sorin Moisa, Daciana Sârbu şi Cătălin Ivan.

Mai e apoi Corina Creţu, care a devenit comisar european şi a lăsat locul liber. Iar Laurenţiu Rebega a trecut la partidul lui Victor Ponta.

Deocamdată, europarlamentarii social-democraţi rămaşi îşi fac bilanţul, în speranţa că vor mai prinde un loc pe listă.

„Delegaţia a fost extrem de bună şi extrem de omogenă ca performanţă, iar rolul delegaţiei noastre este considerat unul dintre cele mai semnificative din cadrul grupului S&D şi vreau să cred că acest lucru va fi un atu pentru viitorii candidaţi”, a declarat Victor Boștinaru.

Hava, Blaga și Orban ar putea pleca la Parlamentul European

În PNL, nume grele ar cocheta cu ideea de a fi pe lista pentru Bruxelles. Primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, a confirmat că este dispus să lase primăria, după 25 de ani. Din informaţiile Digi24, Vasile Blaga ar putea fi pe unul dintre locurile eligibile.

De asemenea, încă nu e clar dacă soţia lui Crin Antonescu, Adina Vălean, mai prinde un loc. Liderul de la Bucureşti, Cristian Buşoi, ar putea fi lăsat şi el pe dinafară.

Chiar Ludovic Orban ar viza să fie pe listă. Acesta nici nu a confirmat, nici nu a infirmat posibilitatea.

„Nu am dat răspunsul. Când voi lua o decizie, voi informa. Nu am luat nicio decizie. Se va vedea pe 1 septembrie daca voi candida sau nu”, a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban nu şi-a asumat un scor pe care să îl obţină partidul. PNL a stabilit doar un calendar de depunere a candidaturilor.

Europarlamentarele sunt un test important pentru partidul lui Dacian Cioloş, România Împreună. Sunt primele alegeri, primul mare test pentru fostul premier. Dacian Cioloş a spus în mai multe rânduri că va candida, pentru a nu lăsa impresia că se teme de competiţii. Dar în ultimul interviu acesta nu a mai dat asigurări la fel de clare.

Reporter: Primul test: europarlamentarele. Candidaţi?

Dacian Cioloş: Nu am luat nicio decizie pentru niciun candidat la niciun tip de alegeri.

Reporter: Dacă veţi merge singuri sau în alianţă cu alt partid aţi discutat?

Dacian Cioloş: Nici asta nu e decis, e un subiect deschis însă. Evident că prima opţiune a unui partid nou este să meargă la primele alegeri singur, ca să se testeze. (sursa: ziare.com)

Şi USR are de dat un examen la europarlamentare. În partid, preselecţia va fi la vedere. Pentru candidaţi votează tot partidul.

„La finalul lunii noiembrie, 1 decembrie vom şti cum arată lista. Votul va fi electronic, votează toţi membrii, vor fi criterii de meritocraţie, în a doua parte a listei vor fi criterii teritoriale pentru avea candidaţi din toate zonele”, a declarat liderul USR, Dan Barna.

În privinţa PMP, partidul lui Traian Băsescu l-a pierdut pe Siegfried Mureşan, un europarlamentar cu rezultate foarte bune. Acesta din urmă a intrat în PNL şi este de aşteptat să primească un loc pe lista liberalilor.

Pe lista formaţiunii lui Victor Ponta s-ar putea regăsi cei doi europarlamentari plecaţi de la PSD: soţia lui Victor Ponta, Daciana Sârbu, şi Laurenţiu Rebega.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri