Viorica Dăncilă: Luăm în calcul suspendarea președintelui

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis
Foto: presidency.ro

Liderul PSD Viorica Dăncilă a declarat duminică seara că social-democrații ar putea lua în calcul o eventuală suspendare a președintelui, în ciuda faptul că moțiunea de cenzură a opoziției a arătat că și-au pierdut majoritatea în Parlament.

Chiar Viorica Dăncilă a confirmat: „Dorința noastră e să intrăm în opoziție”, a spus premierul interimar la Antena 3. Pe de altă parte, ea a sugerat că PSD ar putea încerca să-și refacă majoritatea sau în orice caz, ar putea să nu asigure cvorumul la votarea guvernului PNL. „Nu este cvorum înseamnă că nu au cum să treacă acest guvern. Nu cred că se pune ca și cum ar fi picat”, a comentat Dăncilă.

Despre suspendarea președintelui a afirmat că va discuta cu colegii de partid despre asta, dar apoi a părut să dea înapoi. „Atâta timp cât președintele, care trebuie să fie un model pentru ceilalți, încalcă legea fundamentală, normal ar fi să începem demersurile pentru suspendare, dar sunt un om căruia îmi pasă de această țară și de ce se întâmplă. Dacă venim cu suspendarea, îmi e teamă că vom arunca țara în haos”, a completat Viorica Dăncilă.

„Nu contează în ce școala de gândire suntem, contează Constituția”, a mai spus liderul PSD. „Să zicem că PSD adună o nouă majoritate și propune un alt premier, ce siguranță avem că președintele va nominaliza acest premier?”, se întreabă Viorica Dăncilă.

Întrebată de ce nu este suspendat preşedintele, în contextul în care încalcă Constituţia, Dăncilă a spus: „Să ştiţi că o să luăm în calcul şi acest lucru (...) Avem acest instrument, o să discut cu colegii mei, luăm în calcul şi suspendarea preşedintelui pentru că atâta timp cât ceri fiecărui cetăţean să respecte Constituţia, nu poate ca cel care trebuie să fie un exemplu pentru ceilalţi să încalce legea fundamentală”.

Dăncilă este deranjată de faptul că președintele nu a numit miniștrii interimari pe care i-a propus și a reluat în context ideea menționată de Sorina Pintea ca soluție pentru examenul de rezidențiat: numirea unui interimar la Educație pentru două zile. „Până când se reuşeşte formarea unei majorităţi, cred că preşedintele României trebuie să îndeplinească cerinţele Curţii Constituţionale, să desemneze miniştri interimari, şi chiar pentru două zile să desemneze ministru la Educaţie pentru că ştim că este un examen al medicilor rezidenţi, ştim că sunt anumite lucruri de rezolvat în Energie (...) Preşedintele a introdus România în haos, preşedintele trebuie să găsească soluţii. Este obligaţia lui, este obligaţia prin fucţia pe care o ocupă”, a afirmat Dăncilă.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri