Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu premierul Chinei. Au discutat despre parteneriatele public-privat

Data actualizării: Data publicării:
viorica dancila premier chinez li

Premierul Viorica Dăncilă a avut, vineri, o întrevedere cu premierul chinez, Li Keqiang, în cadrul căreia şi-a afirmat interesul pentru implicarea unor companii chineze în proiecte de tip parteneriat public-privat şi pentru deschiderea unui centru de medicină tradiţională chineză în România.

viorica dancila premier chinez li
Premierul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere cu premierul chinez, Li Keqiang

Întâlnirea a avut loc în marja Summitului şefilor de guvern ai formatului cooperării 16+1 / Europa Centrală şi de Est - China, care are loc la Dubrovnik, în Croaţia, precizează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, au fost abordate teme de interes ale agendei bilaterale, în contextul împlinirii, în anul 2019, a 70 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Republica Populară Chineză şi a 15 ani de la stabilirea Parteneriatului Amplu de Prietenie şi Cooperare.

„Şefii celor două guverne au exprimat angajamentul de a continua de o manieră pragmatică, deschisă şi eficientă, dialogul politic, proiectele de cooperare şi contactele interumane în domeniile consacrate. Prim-ministrul Viorica Dăncilă a oferit informaţii despre recentele modificări aduse legislaţiei privind parteneriatul public-privat şi a afirmat interesul pentru implicarea unor companii chineze în proiecte de tip PPP. Totodată, premierul Viorica Dăncilă a exprimat interesul pentru deschiderea unui centru de medicină tradiţională chineză în România. Au fost discutate, de asemenea, evoluţii recente în relaţiile UE-China. Prim-ministrul Viorica Dăncilă a subliniat că România va continua să contribuie activ la consolidarea Parteneriatului Strategic Cuprinzător UE-China şi implementarea Strategiei UE privind Conectivitatea Europa-Asia, adoptată în luna octombrie 2018”, se arată în comunicat.

Citiți și: Autostrada Ploiești-Brașov făcută de o companie din China? R. Cuc, la Digi24: Nu știu, așa am auzit și eu

Li Keqiang şi-a exprimat aprecierea pentru modul în care România îşi exercită primul său mandat la Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, adresând felicitări pentru rezultatele obţinute până în prezent.

„Discuţiile dintre cei doi oficiali au vizat exporturile de produse agricole româneşti către R.P. Chineză, cooperarea în domeniul energetic, Iniţiativa Belt and Road. Întrevederea a prilejuit un schimb de vederi privind perspectivele formatului de cooperare 16+1, prilej cu care premierul României a propus ca Republica Moldova să devină membru al acestei iniţiative”, se menționează în comunicat.

Viorica Dăncilă a adresat omologului chinez invitaţia de a efectua o vizită oficială în România și a primit, la rândul său, o invitaţie de a efectua o vizită în Republica Populară Chineză.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri