Viorica Dăncilă, vizită surpriză în Israel. Ce a discutat cu premierul Benjamin Netanyahu

Data actualizării: Data publicării:
Dancila Netanyahu2 guv.ro

Prim-ministrul PSD Viorica Dăncilă s-a dus, vineri, în Israel, într-o vizită de lucru care nu a fost anunțată anterior și a cărei agendă nu a fost comunicată. Anunțul despre vizită a fost făcut de Guvern, post-factum, printr-un comunicat de presă.

Dancila Netanyahu guv.ro
Sursă foto: gov.ro

Comunicatul Guvernului:

„Aflată într-o vizită de lucru în Israel, prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut astăzi, 18 ianuarie 2018, o întrevedere cu prim-ministrul Statului Israel, Benjamin Netanyahu.

Cei doi înalți oficiali au salutat relațiile excelente dintre cele două țări, fapt reflectat și de frecvența contactelor bilaterale la nivel înalt. În acest sens, s-a discutat și despre organizarea, în prima parte a acestui an, a ședinței comune a celor două guverne.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a reconfirmat interesul României pentru consolidarea și aprofundarea relațiilor cu Statul Israel în domeniul cooperării strategice, securitate cibernetică și energetică, medicină, cercetare și inovare.

De asemenea, cei doi premieri și-au exprimat satisfacția pentru avansarea negocierilor în vederea încheierii Parteneriatului România-Israel în domeniul noilor tehnologii, de manieră să stimuleze interesul reciproc al comunităților de afaceri din cele două țări, astfel încât să fie fructificate potențialele economice bilaterale. A fost subliniată, de asemenea, importanța consolidării relațiilor în domenii precum sănătate, turism și educație.

În continuare, au fost discutate posibilele modalități de cooperare dintre România și Israel, inclusiv din perspectiva deținerii de către țara noastră a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Totodată, cei doi premieri, au avut un schimb de opinii cu privire la aspecte legate de situația internațională actuală”.

Ședința comună a guvernelor român și israelian trebuia să aibă loc la începutul lunii noiembrie 2018, dar a fost amânată. „A fost amânată această şedinţă nu din cauza noastră, am înţeles că au fost probleme în Israel. Vom reprograma această şedinţă”, declara Viorica Dăncilă pe 1 noiembrie 2018.

În august, Ambasada Israelului la Bucureşti anunţa că o şedinţă comună a Guvernelor Israelului şi României va avea loc la începutul lunii noiembrie, la Bucureşti, delegaţia israeliană urmând să fie condusă de premierul Benjamin Netanyahu.

Tot atunci, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, spunea, la Antena 3, că o şedinţă comună a celor două Guverne va avea loc în toamnă. „Se va ține, octombrie sau noiembrie. Acum nu sunt sigur exact 8 octombrie sau 8 noiembrie, ceva de genul”, declara Dragnea.

Premierul Benjamin Netanyahu a mai avut programată o vizită în luna august, dar aceasta a fost amânată din cauza altor angajamente, în contextul discuțiilor despre mutarea ambasadei României.

O vizită-fulger în Israel a avut Viorica Dăncilă și în aprilie 2018 după ce Guvernul a adoptat un memorandum prin care a decis începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Preşedintele Klaus Iohannis declara, la câteva zile după acest moment, că vizita în Israel a premierului Viorica Dăncilă şi a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, este plină de ciudăţenii, fără mandat şi că îl îngrijorează secretomania cu care a fost organizată. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri