Vizita FMI, la final. Ce angajamente şi-a luat Guvernul

Data publicării:
2901 20vizita 20fmi-46400

Guvernul a aprobat introducerea coplății în sistemul sanitar începând cu luna martie. Asta înseamnă că pacienţii vor plăti o sumă modică pentru internarea in spital. Însă serviciile de urgenţă vor rămâne gratuite.

Totodată, Executivul a promis FMI că va modifica modul de calcul al impozitelor pe proprietate până la începutul lunii iulie. Taxele vor fi stabilite în funcţie de destinaţia clădirii. Astfel, dacă un imobil deținut de o persoana fizică este utilizat pentru activități comerciale, impozitul va crește.

O altă măsură care ne va afecta, însă indirect, este scumpirea cu 5 la sută a gazelor pentru companii. Ceea ce va duce la scumpirea unor produse sau servicii.

Există şi norocoşi - angajaţii din instituţiile publice. Până acum, exista o regulă agreată cu FMI, potrivit căreia abia după ce dintr-o instituţie erau date afară sau ieşeau la pensie şapte persoane, putea fi angajat un nou salariat. De acum, regula va fi mai flexibilă. Totuşi, nu se specifică la câte disponibilizări se poate face o angajare.

Nu toţi angajaţii la stat au parte de veşti bune. Compania Naţională a Huilei şi Termoelectrica vor fi lichidate, şi mulţi salariaţi îşi vor pierde locul de muncă. Celelalte companii de stat importante vor fi privatizate, iar statul şi-a asumat un nou calendar pentru a duce la capăt această solicitare mai veche a FMI.

Reducerea TVA la alimentele de bază nu a fost discutată cu Fondul, în mod surprinzător pentru toată lumea. Cel mai probabil, propunerea va fi pusă în discuţie abia la mijlocul acestui an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri