Votul prin corespondență, ignorat în diaspora. S-au înscris doar 2.000 de români din două milioane

Data publicării:
AEP a ales operatorii de calculator ai birourilor electorale pentru votul prin corespondență
AEP a ales operatorii de calculator ai birourilor electorale pentru votul prin corespondență

Pe 31 august se încheie perioada în care românii care trăiesc peste hotare se pot înscrie în Registrul Electoral pentru a vota la alegerile parlamentare.

Doar că numărul celor care au completat formularele este foarte mic: aproape 1.500 în Spania, 700 în Italia şi numai 20 în Statele Unite.

Sunt un pic îngrijorat legat de modul în care o să ne organizăm pentru a crea condiții să voteze cât mai multă lume din diaspora”, spunea premierul Dacian Cioloș în ședința de Guvern de săptămâna aceasta.

Consulatele şi ambasadele sunt gata să ofere informaţii şi asistenţă.

„Cetăţenii români care merg şi solicită servicii consulare în timpul în care aşteaptă soluţionarea cazurilor respective ar putea foarte uşor să solicite sprijin pentru completarea cererii, să se înscrie în Registrul Electoral”, spune Anamaria Almășan, însărcinat cu afaceri ad interim la Madrid.

În Consulatul României la Madrid e foarte mare aglomeraţie, e cel mai mare consulat din Spania unde vin aproximativ 500 de români zilnic în lunile de vară. Cu toate acestea, numărul celor care ajung să se înscrie în Registrul Electoral este încă foarte foarte mic”, relatează Ciprian Bălțoiu, corespondent Digi24 în Spania.

„Am completat un formular acolo, la vot prin corespondență. Ca să nu mai stau la coadă. Nu te aștepta că am făcut-o din proprie initiațivă. Mi-a dat o doamnă de acolo și, cum nu mă costa nimic, am completat-o”, spune un român din Spania.

Parlamentarii care au promovat legea recunosc că efectele se lasă aşteptate.

Va dura probabil patru ani, opt ani, două cicluri electorale până când oamenii vor înţelege sistemul, dar oricum, el este un progres”, spune Ovidiu Raeţchi, parlamentar pentru diaspora.

Legea votului prin corespondenţă a venit ca o soluţie pentru cozile şi disconfortul pe care românii din diaspora le-au înfruntat în 2014, la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Actul normativ introduce votul prin corespondenţă sau înfiinţarea secţiilor locale, la cererea a cel puţin 100 de cetăţeni.

Români înscriși în Registrul Electoral

Spania - 1497

Italia - 700

Franţa - 140

Statele Unite - 20

sursa: AEP

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri