Votul privind imunitatea deputatului Florin Popescu, amânat din lipsă de cvorum

Data publicării:
parlamentari captura-3

Votul a fost amânat pentru săptămâna viitoare.

Surse politice spun că parlamentarii PSD au considerat că nu este momentul potrivit pentru a da un vot împotriva cererii DNA de arestare preventivă a deputatului, chiar în campania pentru alegerile europarlamentare, pentru că astfel ar da naștere unor critici. Parlamentarii PSD ar fi decis într-o ședință a grupului parlamentar să nu vină cu toții în sală pentru a asigura cvorumul.

La o verificare rapidă a votului s-a constatat că nu sunt suficienți deputați în sală pentru a asigura cvorumul, deși de dimineață erau 209 parlamentari prezenți, în condițiile în care este nevoie de doar 203 pentru cvorum de ședință.

În ultima vreme, toate voturile privind arestarea preventivă a unor parlamentari au fost negative. Deputații au decis să-și apere colegii, chiar dacă fac parte din alte partide sau e vorba de adversari politici.

Dacă nu e cvorum, cum să supun la vot? Daca aprobam cei 150 prezenți în sală, nu era valabil votul, pentru cvorum trebuie să fie 203”, a spus social-democratul Viorel Hrebenciuc.

El a adăugat că PSD nu are motive să se teamă de un scandal de imagine.

„De ce să se teamă PSD? Trebuia să se teama și ceilalți. Singuri nu putem face cvorum. Avem nevoie şi de PDL, nu suntem singurii lipsă la cvorum”, a spus el.

Pe de altă parte, parlamentarul Remus Cernea spune că a fost „un truc” pentru ca votul să nu aibă loc astăzi.

„La votul final, n-am avut cum să-i număr, părea să fim 200 sau peste și brusc Hrebenciuc a oprit şedinţa pe pretextul că n-ar fi fost cvorum. Puteți număra exact câți deputați erau. Cofndorm votului electronic scrie că ar fi fost 130. Puteți confirma numărând om cu om”, a spus Remus Cernea.

„Mi-e teamă că a fost un truc procedural pentru a nu avea vot final. Azi era vot final în privința Roșiei Montane, a gazelor de şist, pentru arestarea preventivă a unui deputat, mai erau alte teme. Probabil s-a găsit un truc pentru a nu vota”, a adăugat el.

Florin Popescu a spus că nu a fost cvorum deoarece în sală erau 135 de deputați. El a adăugat că așteaptă ca biroul permanent să ia o decizie privind data la care va avea loc un nou vot.

DNA a cerut aviz pentru arestarea preventivă a lui Florin Popescu. Cererea a primit aviz negativ de la Comisia Juridică.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Florin Popescu pentru folosirea influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, potrivit unui comunicat transmis de DNA.

„În anul 2012, Florin Popescu, folosind influența și autoritatea decurgând din funcția de președinte al organizației județene Dâmbovița al unui partid politic, i-a cerut administratorului unor societăți comerciale (denunțător în cauză) cantitatea de 60 sau 70 tone pui (grill), cu o valoare de peste 400.000 lei, pentru a o distribui cetățenilor în scop electoral, în contextul campaniei electorale din luna iunie 2012.

Pentru a împiedica descoperirea faptei de corupție, omul de afaceri respectiv a livrat produsele în pungi neinscripționate, dintr-un spațiu de depozitare închiriat și folosit de o societate comercială care nu îi aparținea omului de afaceri.

Detaliile privind livrarea, transportul și locurile de descărcare a produselor au fost stabilite de Popescu Florin Aurelian cu o persoană, auditor financiar și cenzor la una din firmele omului de afaceri denunțător, la cererea acestuia din urmă”, spun procurorii.

Cele 60 de tone de pui cerute de deputatul Florin Popescu unei firme au ajuns la alegătorii din Târgovişte, Pucioasa şi alte unsprezece localităţi din judetul Dâmboviţa. Carnea a plecat din depozitele administratorului Avicola Crevedia şi a ajuns în frigiderele unei alte societăţi. Pentru a nu da de bănuit, cei care au transportat şi depozitat carnea au fost informaţi că urma ca alimentele să fie donate. Toate informaţiile apar în dosarul ajuns la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri