Ziua în care Dragnea garanta pentru Grindeanu: "Nu merge la Palatul Victoria să-și creeze un pol de putere"

Laurențiu Mihu Data actualizării: Data publicării:
sorin grindeanu si liviu dragnea, prima sedinta de guvern_govro

Cu trei zile înaintea Anului Nou, Liviu Dragnea vorbea despre Sorin Grindeanu în termeni pozitivi, dar şi direcţi. Pe de o parte, îşi justifica alegerea - Grindeanu este loial programului de guvernare şi nu are ambiţii care să scoată Executivul de sub controlul total al liderului PSD. Pe de alta, îl avertiza public pe tânărul premier desemnat - şi dacă ar nutri asemenea ambiţii, să fie sigur că nu le va vedea împlinite.

Liviu Dragnea tocmai fusese nevoit să renunţe la prima sa opţiune pentru Palatul Victoria, Sevil Shhaideh, aşa că numirea lui Sorin Grindeanu venea pe un fond deja delicat. Cu nici trei săptămâni înainte, PSD câştigase categoric alegerile parlamentare, dar realitatea i se înfăţişa încă din primele momente în nuanţe de gri: nici preşedintele partidului nu putea fi premier (din cauza condamnării penale), nici preferata sa nu putea ocupa această funcţie (din cauza opoziţiei manifestate de şeful statului).

Din această perspectivă, orice altă soluţie, orice alt nume pentru postul de prim-ministru aducea cu sine şi riscul ca lucrurile să scape la un moment dat de sub control. Nu întâmplător, încă din primele sale intervenţii cu referire la Grindeanu sau alături de Grindeanu, Dragnea a ţinut să evidenţieze reperul de la care nu era dispus să facă rabat: obedienţa totală a şefului Guvernului faţă de şeful PSD. Ulterior, Liviu Dragnea avea să facă mai multe gesturi publice menite să îl pună în plan secund pe premier şi să arate cine e cu adevăratul şeful - un exemplu, AICI, dar au mai fost şi altele.

Iată, deci, ce declara Dragnea despre Sorin Grindeanu, în 28 decembrie 2016: "Am găsit o soluție cu un coleg care este loial programului de guvernare și partidului, care nu merge la Palatul Victoria să-și creeze un pol de putere, nu că ar putea. Am discutat dacă noi sau ce alegere să facem între dorința firească generată de frustrare că am câștigat aceste alegeri și nu avem un guvern legitim".

Cu aceeaşi ocazie, preşedintele PSD a recunoscut că la gândul de a deveni prim-ministru nu a renunţat, dar că mandatul lui Grindeanu nu e de formă. Cu o excepţie: "În aceste condiții, am propus colegilor mei ca propunerea noastră să fie domnul Sorin Grindeanu. Din câte știu eu nu e agent Hamas, Hezbollah, poate e agent KGB, poate se descoperă că a omorât pe cineva. Nu am renunțat la ideea de fi premier. Vă spun foarte cinstit. Sorin Grindeanu nu merge acolo pentru o perioadă scurtă. Merge pentru un mandat de patru ani. Dacă el va putea gestiona acest program complex, eu nu voi iniția o discuție pentru ca el să plece de acolo. Dacă la un moment dat se va simți nevoia de o forță proaspătă, vom discuta. Colegii mei au spus să meargă pentru un mandat limitat. Eu nu sunt de acord cu așa ceva. Va avea sprijinul meu total", arăta Dragnea, la finele lui decembrie 2016.

"E simplu"

Sorin Grindeanu nu i-a rămas dator şefului său de partid.

În aceeaşi zi în care Liviu Dragnea sublinia importanţa obedienţei viitorului premier, Grindeanu a dat asigurările necesare: "Eu nu voi face mișcări în Guvern și mișcări politice fără colegii mei. Ei trebuie să decidă, împreună trebuie să decidem mutările pe care le facem. (...) Este o relație de subordonare, domnul Dragnea este președintele PSD, e simplu".

Între timp, de-a lungul celor şase luni scurse, lucrurile s-au schimbat mult în relaţia Dragnea-Grindeanu, până la punctul la care liderul PSD i-a cerut demisia premierului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri