Weber: Nu cred că e timp până în toamnă pentru o modificare a Constituției

Data publicării:
02022013 20constitutie-47365

„Niște modificări ale Constituției sunt necesare pentru că în ultimii ani am trăit într-o realitate constituțională în care fiecare făcea ce voia, interpreta cum voia. Curtea Constituțională avea de soluționat în fiecare zi câte ceva. Cred că ce ar trebui să rezolve o modificare a Constituției ar fi relațiile dintre instituțiile statului și funcționarea lor”, a declarat europarlamentarul Renate Weber.

Întrebată dacă este timp până în toamnă pentru ca un astfel de proiect să fie gata și să fie deja supus unui referendum - așa cum dorește premierul Victor Ponta - europarlamentarul a spus: „Sinceră să fiu, nu cred”.

Aceasta a afirmat că, în opinia sa, ar fi o idee bună să existe un Consiliu Superior al Magistraturii numai al judecătorilor, model care există în cele mai multe state ale Uniunii Europene, care țin separate instituțiile care îi reprezintă pe judecători și procurori.

Va fi timp ca până în toamnă să-l și votăm la referendum (proiectul de modificare a Constituiei - n.r.)? Nu știu să vă răspund”, a reluat ideea europarlamentarul. „Mă cam îndoiesc”, a adăugat ea, explicând: „Întotdeauna o modificare a Constituției determină și altele. Dacă o să fie și modificări multe lumea s-ar putea să nu vină la referendum, că nu va înțelege despre ce e vorba”.

La rândul său, expertul anticorupție Radu Nicolae a spus că ultimii ani au arătat niște vulnerabilități la nivel constituțional, însă procesul nu trebuie să fie grăbit din motive politice. „Nu este în interesul României să grăbim acest proces”, a subliniat Radu Nicolae. „Sunt de acord cu ceea ce spune Comisia Europeană - să nu grăbim acest proces fără o consultare largă a profesiei juridice, a societății civile”, a completat expertul de la Centrul pentru Resurse Juridice.

Raportul Comisiei Europene privind aplicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, dat publicității miercuri, recomandă ca modificarea Constituției să se facă respectând procedurile și acordând suficient timp pentru dezbaterea acestui proiect. Premierul Victor Ponta a declarat în numeroase rânduri că prioritățile sale legislative în actuala sesiune parlamentară, adică până la sfârșitul lunii iunie, sunt elaborarea proiectului de reformă constituțională, modificarea legii electorale și regionalizarea.

Și președintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu, a declarat vineri că este de acord că dezbaterea pentru modificarea Constituției trebuie să aibă suficient timpși că trebuie să existe „un consens larg” în această privință.

Cvorumul dăunează voturilor celor care merg la referendum

Senatorul PSD Trifon Becalurencu a depus o iniţiativă legislativă care elimină condiţia de cvorum la referendumul naţional şi propune ca în cazul revizuirii Constituţiei condiţia de validare să fie participarea a cel puţin 30% plus unul din alegătorii înscrişi în listele electorale permanente.

După cum spunea și Comisia de la Veneția, cvorumul la referendum nu este de dorit pentru că cei care se prezintă la referendum sunt cei mai activi și mai interesați. Din moment ce impui un cvorum, voturile lor nu contează”, este de părere europarlamentarul liberal Renate Weber.

Expertul anticorupție Radu Nicolae, de la Centrul pentru Resurse Juridice, a completat că renunțarea la cvorum ar trebui să fie motivată de recomandarea Comisiei de la Veneția, nu de faptul că „ nu suntem în stare să aflăm câți români sunt pe listele electorale”.

Citiți și: Renate Weber este de acord cu Tăriceanu în privința alegerilor interne

KILOMETRUL 0. Europarlamentarii USL vor să ceară întocmirea unui nou raport MCV

CNA în raportul MCV. Narcisa Iorga: O soluție ar fi gradualizarea sancțiunilor actualei legi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri