Parlamentul a votat creșterea pensiilor cu 40%. Propunerea PSD a trecut cu votul UDMR

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
olguta ciolacu_INQUAM_Photos_George_Calin
Foto: INQUAM Photos/George Calin

Parlamentul a votat marți majorarea pensiilor cu 40%, amendament susținut de PSD la legea rectificării bugetare. De asemenea, potrivit modificărilor făcute în comisiile de specialitate și adoptate de plen, ar trebui majorate și salariile profesorilor din acest an, iar autoritățile locale ar urma să primească mai mulți bani.

PNL a anunțat că va contesta la Curtea Constituțională legea. Rectificarea bugetară a fost adoptată de plenul reunit al Parlamentului în forma dorită de PSD.

Au fost 242 de voturi pentru, modificările fiind susținute de PSD, ALDE, Pro România și UDMR.

Citește și Raport: Creșterea pensiilor cu 40% ar duce la creşterea deficitului bugetar la peste 11% din PIB, anul viitor

NEWS ALERT Rectificarea a fost adoptată în forma propusă de PSD. Cresc pensiile cu 40% și se majorează salariile profesorilor

Rectificarea bugetară a fost adoptată de plenul reunit al Parlamentului în forma dorită de PSD.

Astfel, potrivit proiectului, pensiile vor fi majorate cu 40%, cresc salariile profesorilor și sunt alocate sume suplimentare pentru autoritățile locale. 

Au fost 242 de voturi pentru, modificările fiind susținute de PSD, ALDE, Pro România și UDMR.

Liberalii vor contesta legea la Curtea Constituțională.

PSD a acceptat compromisul UDMR. A fost eliminată plafonarea datoriei publice la 40%. UDMR susține la schimb majorarea pensiilor

Kelemen Hunor, a declarat luni, pentru Digi24, că parlamentarii uniunii nu vor vota moțiunea
FOTO: INQUAM PHOTOS - George Călin

Parlamentarii PSD au acceptat solicitarea făcută de UDMR de eliminare din lege a plafonului impus tot de social democrați prin care datoria publica nu poate fi mai mare de 40% din PIB. 

În proiectul rectificării, Guvernul a impus un plafon de 44%, care a fost redus în comisii de PSD la 40%.

UDMR a condiționat susținerea proiectului de eliminarea plafonului.

Care sunt majorările propuse de PSD la legea rectificării bugetare

parlament orban guvern motiune_INQUAM_Photos_George_Calin
Foto: INQUAM Photos/George Calin

Parlamentarii din comisiile reunite de buget finanțe din Parlament au votat săptămâna trecută pentru majorarea pensiilor cu 40%.

De asemenea, a fost abrogat amendamentul prin care creșterea salariilor profesorilor este amânată până în 2021. Și în cazul acestui amendament, dacă legea trece de votul din plen, intră în vigoare legea care prevede majorarea salariilor profesorilor de la 1 septembrie 2020.

O altă modificare la legea bugetului de stat este alocarea unei sume de 400 de milioane de lei pentru programul Start Up Nation.

Nu în ultimul rând, în comisii au fost crescute cu 1,5 miliarde de lei sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pe anul 2020 pentru finanțarea cheltuielilor bugetelor locale. Astfel, cuantumul prevăzut de guvern la 2,1 miliarde a fost majorat la 3,6 miliarde de lei.

Un alt amendament adoptat spune că „plafonul privind datoria publică, conform metodologiei UE, pentru sfârşitul anului 2020, este de 40% din PIB”.

Deputaţii şi senatorii au mai suplimentat bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte cu 20 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului, sursa de finanţare fiind Fondul de rezervă al Guvernului.

Printr-un alt amendament adoptat, comisiile au alocat suplimentar 5,635 milioane de lei, în bugetul Camerei Deputaţilor, pentru a achiziţiona echipamente necesare dotării birourilor parlamentare din teritoriu, la schimbarea legislaturii.

Parlamentarii au alocat, de asemenea, o sumă suplimentară de 67 milioane de lei pentru Ministerul Agriculturii, destinată finanţării Programului de realizare a sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor.

Toate amendamentele adoptate au fost propuse de PSD.

PSD: Legea va fi votată și pensiile vor fi majorate

orban simonis parlament_INQUAM_Photos_George_Calin
Foto: INQUAM Photos/George Calin

Alfred Simonis, PSD: PNL este lipsit de empatie. Orban îl întreba pe un domn în scaun cu rotile ce viteză prinde. 5 milioane de oameni așteaptă dreptate. Ați anunțat că veți susține această lege până ați ajuns la putere, apoi v-ați răzgândit.

Opriți-vă din furat, din tunuri, din cheltuieli nejustificate și veți avea bani.

PSD face ceea ce a spus în ultimii ani și se ține de cuvânt. Astăzi e important cine nu susține în Parlament acestă lege. Pentru că astăzi legea va trece de Parlament și veți fi obligați să majorați pensiile cu 40%, dar la finalul zilei vom vedea cine sunt cei care nu vor să majoreze pensiile.

Florin Cîțu: Este un act de agresiune asupra stabilității economice

florin-citu-declaratii-guvern-inquam-ganea (4)
Prim-ministrul Florin Cîțu anunță o nouă lege a salarizării. Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Ministrul Finanțelor spune că majorările propuse de PSD sunt un „act de agresiune” a economiei.

Florin Cîțu: Și PSD a recnoscut anul trecut că această creștere de pensii se poate face doar cu reducerea investițiilor. Noi nu vom face așa ceva.

Recomandarea ministrului de finanțe de atunci era următoarea: Vă rugăm să reanalizați calendarul în ceea ce privește creșterea pensiilor.

Guvernul PSD de atunci știa că nu poate creștere pensiile.

Ceea ce se întâmplă astăzi e un act de agresiune la adresa stabilității economice. 

O grupare vrea să arunce țara în aer. Ne vom opune și le garantăm românilor că nu vom arunca țara în aer.

UDMR votează majorarea pensiilor cu 40%

kelemen hunor udmr parlament
Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

UDMR anunță în plen că votează majorarea pensiilor cu 40%. 

„Suntem consecvenți”, a anunțat senatorul UDMR Tanczos Barna.

Maghiarii au cerut însă eliminarea plafonului de 40% pentru datoria publică.  

USR anunță că nu va susține modificările propuse de PSD

În plenul Parlamentului, USR a anunțat că nu va vota modificările propuse la legea rectificării bugetare de Partidul Social Democrat.

Forin Roman, PNL: Modificările aruncă în aer România.

Forin Roman, PNL: Modificările aruncă în aer România. Doriți să transformați România în Grecia, să o împingeți în pragul falimentului și apoi să țipați că de vină sunt liberalii. Este un demers care nu ține cont de faptul că România este în pandemie, nu ține cont că am avut cheltuieli enorme, având în vedere că ați lăsat stocurile goale. Aruncați o țară europeană la marginea prăpastiei doar pentru niște voturi în plus.

Ați demonstrat că nu vă pasă de România, de oameni, de viitorul acestei țări. Românii vă vor plăti nota duminică la alegerile locale. 

Regret că rațiunea nu a învins.

Vom ataca la CCR cele două proiecte de rectificare bugetară și vom face tot ceea ce ține de noi pentru ca România să scape de PSD

PNL încearcă să blocheze măsurile și cere retrimiterea legii la comisie

Motiunea de cenzura a PSD impotriva guvernului Ludovic Orban a esuat
Foto: Inquam Photos / George Calin

PNL cere retrimiterea legii la comisii pentru 30 de zile și susține că modificările propuse de PSD la legea rectificării bugetare nu au sursă de finanțare, motiv pentru care amenință că vor ataca legea la Curtea Constituțională.

Propunerea a fost respinsă cu 225 de voturi împotrivă. Legea va fi dezbătută și votată astăzi.

Partenerii noștri