Ziua Armatei. Klaus Iohannis: Este esențial ca angajamentul privind creșterea bugetului pentru Apărare să fie respectat

Data publicării:
iohannis ziua armatei

Președintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, la ceremoniile organizate cu prilejul Zilei Armatei României, din Parcul Carol din București, un mesaj pentru militarii români. Președintele i-a felicitat pe aceștia pentru profesionalism și devotament și le-a urat succes studenților și elevilor de la universitățile militare. Iohannis a cerut respectarea angajamentului de a crește bugetul Apărării și a reiterat că România este un beneficiar, dar și un furnizor de securitate în zonă.

„Prioritatea strategică a României este și va rămâne o relație transatlantică puternică. Consolidarea profilului şi a vizibilităţii României în NATO constituie un obiectiv strategic pe care voi continua să îl urmăresc cu consecvenţă. Apartenența la NATO, la Uniunea Europeană și amplificarea Parteneriatului Strategic cu SUA conferă României cel mai înalt grad de securitate și un profil de partener serios și responsabil, consolidat la nivel internațional. Mai mult, România nu este doar un beneficiar, ci și un furnizor de securitate și de viziune despre cum trebuie organizată securitatea internațională, pentru că fără acțiune constantă și coerentă, fără management riguros și fără coordonare între instituții vom rămâne mereu doar la bune intenții și jumătăți de măsură”, a transmis Președintele.

Klaus Iohannis le-a transmis viitorilor guvernanți să respecte angajamentul privind creșterea bugetului Apărării, pentru a demonstra că România este un partener serios în cadrul NATO.

„Asigurarea securităţii extinse a României include şi dezvoltarea şi consolidarea parteneriatelor strategice existente, în special a celui cu Statele Unite ale Americii, a cărui componentă de apărare este semnificativă. Cu ocazia recentei vizite în SUA, am discutat cu Președintele Statelor Unite despre asigurarea unei prezențe militare consistente a Statelor Unite în România şi în Marea Neagră. Este esențial ca angajamentul cu privire la creșterea bugetului pentru Apărare să fie respectat, pentru că această inițiativă a adus recunoașterea aliaților și beneficii certe pentru securitatea României”,  mai spus Președintele.

Klaus Iohannis a decorat vineri, cu prilejul Zilei Armatei, Drapelul de Luptă al Comandamentului Forțelor Întrunite cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler cu însemne de pace pentru militari. De asemenea, Președintele a conferit și primele medalii comemorative „Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului”.

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri