Ziua moțiunii ce cenzură: Ciolacu recunoaște că PSD nu are toate voturile, dar spune că are un motiv să fie optimist

Data actualizării: Data publicării:
președintele psd, marcel ciolacu
Foto: INQUAM Photos/George Călin

PSD declanşează azi ofensiva prin care speră să dea jos Guvernul Orban. Social-democraţii au depus moţiunea de cenzură, la o zi după ce Executivul şi-a angajat răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi.

În acest moment, calculele arată că PSD mai are nevoie să convingă un singur parlamentar pentru ca moţiunea să treacă, iar Cabinetul PNL să pice.

Cei de la PSD și de la UDMR au anunțat că vor vota moțiunea de cenzură. De partea lor mai sunt și trei deputați neafiliați. În aceste condiții, opoziția ar avea 232 de voturi, în condițiile în care e nevoie de 233 pentru ca moțiunea să treacă.

Social democrații spun că, dacă moțiunea nu va trece, au și un plan B: vor contesta proiectul alegerilor locale în două tururi la Curtea Constituțională.

Șeful interimar al PSD, Marcel Ciolacu, recunoaște că PSD încă nu are voturile necesare pentru ca moţiunea să treacă, dar aminteşte ce s-a întâmplat la votul de învestire a Cabinetului Orban.

Opoziția se bucură când puterea îi conferă dreptul de a depune mai multe moțiuni, nu vrem să scăpăm acest lucru. Dorim să depunem moțiune de cenzură. Nu avem matematic numărul, dar nici Orban nu a avut matematic când a fost învestit”, a spus Ciolacu.

Pe de altă parte, premierul Ludovic Orban spune că nu se teme că moțiunea ar putea trece.

Astăzi la ora 13.00 are loc ședința Birourilor permanente reunite ale Parlamentului. În urma acesteia va fi stabilit calendarul moțiunii. Aceasta va fi citită în plen cel mai probabil luni, iar votul va avea loc după o săptămână.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri