Poluare masivă la periferia Bucureștiului. Sute de sesizări la Garda de Mediu pentru mirosul înțepător persistent

Data publicării:
aer poluat in bragadiru
Locuitorii din Bragadiru se plâng că de două săptămâni simt un miros puternic de gaze.

Aer greu de respirat la periferia Capitalei. Locuitorii din Bragadiru se plâng că de două săptămâni simt un miros puternic de gaze, în special seara. Până acum peste 200 de sesizări au fost făcute la Garda de Mediu, dar sursa de poluare nu a fost găsită. Cu toate acestea, comisarii au început controalele la depozitele din Ilfov, deoarece există suspiciuni că mirosul ar proveni de la descompunerea unor deșeuri.

Încă de acum două săptămâni, locuitorii din Bragadiru au început să simtă un miros insuportabil. Atunci, și indicii de monitorizare din jurul Bucureștiului erau roșii, semn că poluarea era la un nivel ridicat. Din weekend, mirosul a reapărut.

Femeie: Sunt seri în care miroase foarte puternic a gaz, sunt seri în care miroase puternic a cauciuc ars, a deșeuri arse. Ne uităm și pe aplicație și spune că calitatea aerului este foarte rea, în condițiile în care este ger, ar treui să fie aer curat.

Bărbat: După ora 6-7 seara miros de petrol, de gaz. Ne gândeam că e ceva scăpare de gaz, dar începea și mirosul de gunoi ars. Nu putem să deschidem absolut deloc geamul seara.

Oana Neneciu, activist de mediu: Dacă vorbim de mirosurile de gaze, ne referim mai degrabă la surse de poluare precum gropile de gunoi și încălzirea termică. Este un gaz care se produce în urma descompunerii deșeurilor. nd se simte acest miros este clar că la groapa de gunoi nu se gestionează cum trebuie gazul. Ori este eliminat în atmosferă direct, sau ars la prea puține grade.

Nu doar în Bragadiru a fost resimțit mirosul înțepător de gaze, ci și în alte zone periferice ale Bucureștiului. În perioada 16-31 ianuarie, peste 235 de sesizări au ajuns la comisarii Gărzii de Mediu Ilfov pentru localitățile: Bragadiru, Măgurele, Berceni și Popești Leordeni.

Într-un răspuns pentru Digi24, comisarii au spus că au început controalele la cele trei depozite de deșeuri din zona Ilfov, dar și la fostul depozit Glina din sectorul 1 al Capitalei.

Președintelui Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Laurențiu Alexandru Păștinaru: Vom veni cu trei laboratoare cu care vom măsura hidrogenul sulfurat, pentru că reclamațiile sunt pe gaze, în partea de vest a capitalei. E posibil să vină și din partea Iridex-ului, zona sectorului 1. Atunci când o astfel de groapă se închide, în special apele subterane trebuie întreținute 30 de ani.

Potrivit statisticilor europene, Bucureștiul este a cincea cea mai poluată capitală din Europa.

Reporter: Georgiana Iuzic / Operator: Costică Pogonaru

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri