Posibile cauze ale exploziei de la rafinăria Petromidia. Director: „Nu este vorba despre o eroare umană, cu siguranță”

Data actualizării: Data publicării:
Explozie și incendiu la Rafinăria Petromidia din Năvodari,
Explozie și incendiu la Rafinăria Petromidia din Năvodari

Directorul general al Rompetrol Rafinare și un fost director în cadrul rafinăriei de la Năvodari au vorbit despre posibilele cauze ale exploziei de amploare produse astăzi la rafinăria Petromidia de la Năvodari. O persoană a murit și alte patru au fost rănite în urma exploziei.

„La prima vedere - dar o să investigăm cu autoritățile și experții - a fost o conductă care s-a fisurat. Nu cunoaștem detalii. A apărut flacără, în zonă, specific, motorină, se aprinde imediat, temperaturi foarte mari”, a spus Felix Crudu, director general al Rompetrol Rafinare.

„Nu este vorba despre o eroare umană, cu siguranță. O să investigăm și o să vedem. Un echipament care a cedat”, a adăugat el.

„Această explozie, după câte am înțeles și după ce am discutat și cu foști colegi de acolo, s-a produs în instalația de hidrofinare motorină. Pentru hidrofinarea motorinei se folosește hidrogenul, un produs foarte periculos. Fierbe la minus 80 de grade și în condițiile de prelucrare cu el, este în stare de gaz. Este un produs foarte sensibil la foc. Cred că incidentul a apărut pe seama acestui hidrogen care, în contact cu o scânteie sau cu o defecțiune la un motor sau un echipament care a declanșat o scânteie, a declanșat acest mare incident”, a spus, la rândul său Mihai Georgescu, fost director în cadrul rafinăriei de la Năvodari.

El adaugă că și ipoteza lui Crudu este plauzibilă.

„Se poate. O conductă fisurată lasă un produs să iasă în afară. Dar ca să se producă incendiul trebuia o scânteie, un element de producere a focului”, a spus Georgescu.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri