Poți afla când se produce un cutremur și cu 25 de secunde înainte prin două aplicații. Institutul de Fizică a Pământului explică

Data actualizării: Data publicării:
Alerta cutremur
Aplicații prin care se dau alertele de cutremur

Institutul de Fizică a Pământului a anuțat cutremurul din această dimineață cu câteva secunde înainte de producere, pe Telegram și pe Twitter. Sunt două aplicații la care orice român se poate abona, iar din telefon sau computer pot fi activate alertele pentru astfel de evenimente. Ro-alert nu trimite avertizări în caz de seism pentru a nu produce panică.

Alerta pentru cutremurul din această dimineață a fost dată cu cîteva secunde înainte de a fi resimțit pe cele două conturi pe care INCDFP le are pe Telegram și pe Twitter dedicate acestor evenimenimente. Alerta poate fi dată și cu 25 de secunde înainte, după perceperea primelor trei impulsuri și până la unda de șoc, după cum a explicat pentru G4Media, Constantin Ionescu, directorul INCDFP. 

Oricine se poate abona și își poate seta de pe telefon sau de pe computer să primească astfel de alerte care pot veni chiar și cu 25 de secunde înainte, după cum se menționează pe site-ul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

"Puteti primi alerta seismica timpurie pe telefoanele cu Android sau iOS, instaland aplicatia Telegram din Google Play sau App Store. Instructiunile sunt similare atat pentru telefoanele cu Android cat si pentru iPhone/iPad/iPod. Inainte de instalare va rugam cititi cu atentie documentul cu Termenii si Conditiile anexate aplicatiei, menționează INCDFP.

Cum se activează alerta

Pe site-ul său, INCDFP explică pas cu pas ce trebuie făcut pentru ca aceste alerte să fie activate.

Pasul 1. Scrieți în câmpul de căutare @alertacutremur_bot și selectați prima opțiune.

tg1
Sursa: INCDFP

Pasul 2. Apăsați START pentru a începe interacțiunea cu Bot-ul @alertacutremur_bot.

Pasul 3 Va apărea o listă cu comenzile disponibile. Alegeți opțiunea /alertă dând click pe ea sau scriind-o efectiv în câmpul de mesaj.

După ce se introduce numărul de telefon, utilizatorul are la dispoziție să aleagă pragurile de magnitudine ale alertelor.

 

tg13
Sursa: INCDFP

M < 5 - alerta pentru cutremure cu magnitudine mai mica de 5

M 5-6 - alerta pentru cutremure cu magnitudine intre 5(inclusiv) si 6

M 6-7 - alerta pentru cutremure cu magnitudine intre 6(inclusiv) si 7

M 7+ - alerta pentru cutremure cu magnitudine mai mare sau egala cu 7

Fiecare utilizator poate să își personalizeze notificările modificând frecvența de primire, sunetul de alertă și prioritatea acestora.

Alertele pot sosi in mod repetat intrucat se primesc semnale de la mai multe statii, se mai arată pe site-ul INCDFP.

tg12
Sursa: INCDFP

Utilizatorul poate să își seteze alerte pe telefon sau computer care să îl notifice de producerea unor seisme care au loc în lume și care au o magnitudine mai mare sau egală cu 5. 

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri