Povestea impresionantă a Mariei, medic revenit din Italia, care a decis să plece și în Republica Moldova: "Cum să-mi fie teamă?"

Data actualizării: Data publicării:
maria medic smurd crop

Cei 15 medici si asistenți români, care timp de două săptămâni i-au ajutat pe colegii de la un spital din Lombardia la tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus și-au încheiat misiunea și s-au întors în țară în 25 aprilie. Printre ei, Maria, medic SMURD. Credea că nimic nu o mai poate impresiona, dar experiența din Italia i-a demonstrat contrariul. După câteva zile a decis să plece și în Republica Moldova, pentru a da ajutor în tratarea bolnavilor.

La începutul lunii aprilie, Maria se îmbarca în avionul cu destinația Italia.

Se oferise voluntar în echipa medicală românească trimisă să ajute la salvarea persoanelor infectate cu coronavirus.

Cu 21 de ani de experiență în domeniul medicinei de urgență, fiind unul dintre cei mai buni asistenți medicali din cadrul SMURD, și-a spus că nimic nu o mai poate impresiona, însă primul contact cu spitalul unde a fost repartizată a fost unul teribil.

"Știam că pacienții sunt în stare foarte gravă, dar mi-am dat seama de nivelul tragediei abia când am pășit în saloane. Erau zeci de persoane care respirau doar cu ajutorul aparaturii medicale. Mulți dintre ei nu puteau vorbi, dar vedeam în privirea lor acel strigăt după ajutor care spunea: Vreau să trăiesc!".

Au urmat 18 zile petrecute aproape în totalitate în spital, pentru că foarte mulți pacienți erau în stare critică și orice secundă conta.

Într-un final, echipa medicală românească s-a întors în România.

A doua zi după ce au ajuns în țară au fost anunțați că Moldova are nevoie de ajutor. Maria a anunțat imediat că merge: "Vreau să merg în Moldova, pentru că Moldova e acasă! Dar nu să mă odihnesc, ci să-mi ajut frații".

La câteva ore după anunț, echipa medicală românească era gata de îmbarcare spre Cahul, Republica Moldova. Maria a fost printre primii care s-au urcat în avion.

"Deviza noastră este <Cu viața mea apăr viața>. Cum să-mi fie teamă?", a spus ea.

Povestea Mariei a fost prezentată pe pagina de Facebook a Ministerului de Interne și a dus la un val de simpatie pentru tânărul medic.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Redactare G.M.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri